Arcibiskup canterburský kritizoval, že společnost pohrdá staršími lidmi a zachází s nimi hrubě

15. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Staří lidé nejsou břemenem pro společnost a záporný postoj vůči nim vytváří ve společnosti atmosféru, kdy je pak se starými lidmi hrubě zacházeno, varoval anglikánský arcibiskup canterburský Rowan Williams ve svém posledním projevu v britské Horní sněmovně před odchodem z funkce. Williams poukázal na to že až čtvrtina starší populace je vystavována hrubému zacházení v nějaké formě a apeloval na vládu, aby jmenovala celostátního komisaře pro starší lidi.

Williams dodal: "Tolerujeme velmi výstřední názor na tzv. ideální život, je to jen život mezi řekněme 18 a 40 lety." Veřejnost si nebezpečně zvyká na řeči, podle nichž jsou starší lidé břemenem pro státní i soukromé finanční zdroje, navzdory tomu, že polovina lidí starších 60 let v Británii vykonává dobrovolné práce v hodnotě více než 50 miliard liber.

Williams kritizoval rozdělenou společnost, v níž se zdůrazňuje význam mládí a hodnota staršího věku je ignorována. "Velká část naší kultury je freneticky zaměřena na mladé lidi - co se týče zábavy a marketingu. To je do určité míry pochopitelné: lidé chtějí dopředu určit budoucnost podle toho, jak ji vidí nyní," řekl.

"Avšak důsledkem je, že ignorujeme současnou realitu odpovědných, aktivních lidí staršího věku, kteří se stále ještě aktivně účastní společnosti, a že to povzbuzuje mladé lidi, aby zapomínali, že oni sami stárnou a že budou v pozdějších letech života potřebovat i pro sebe pozitivní vzory, plné naděje."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6988

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2012