V Olomouci nehledejte spojení MHD. Nenajdete!

2. 1. 2013 / Jan Holík

čas čtení 1 minuta

Kdo v Olomouci od 24. 12. 2012 až do 02. 01. 2013 zkusil cestovat městskou hromadnou dopravou, velice záhy zjistil, že to není tak jednoduchá věc, jak se může zdát.

Jízdní řády v systému IDOS, na něž provokativně na svém webu odkazuje sám dopravní podnik, totiž nesouhlasí s faktickými jízdními řády, podle kterých MHD jezdí. Navíc dozvědět se přesné odjezdy autobusů a tramvají v Olomouci přes svátky, zkrátka nelze, ani na stránkách dopravního podniku. Výluky jsou zde sice popsány, ovšem co si mají lidé představit pod větou: "Autobusový provoz bude veden dle jízdních řádů platných pro pracovní dny bez posilových a školních spojů..."? Nikde totiž není specifikováno, které spoje jsou "posilové a školní".

Systém IDOS provozuje firma CHAPS spol s.r.o. z pověření Ministerstva dopravy ČR, ale jen zpracovává data, která jí jsou zaslána. Dopravní podnik města Olomouce data nezaslal, dopravní úřad schvalující jízdní řád, který má toto kontrolovat také data nezaslal a samozřejmě ani nezkontroloval. Ve složité byrokratické mašinerii svaluje vinu jeden na druhého, a kdo přesně za to může, neví nikdo, akorát ten, s kterým zrovna jednáte si je skálopevně jist, že on tedy rozhodně ne!

Výsledek je takový, že ve stotisícovém městě Olomouci si nikdo nemůže zjistit správné spoje už týden!

A co na to páni úředníci? Vždyť si jenom stotisíc lidí ve svátky nemůže zjistit dopravní spojení a do příštích voleb si to stejně nebudou pamatovat... Takže o nic nejde a není třeba to nijak řešit ani se angažovat.

0
Vytisknout
9709

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2013