Klausova amnestie hrozí ústavní krizí

5. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

To že lidé protestují proti amnestii, to je reakce na stav naší společnosti, míní Michal Valdman. Amnestie totiž ve své podstatě útočí přímo na základy demokracie a právního státu, protože jeden (dva) lidé paušálně rozhodnou o vině a trestu. To je hrubě v rozporu s chápáním spravedlnosti. Potlačuje to nejen základní lidská práva poškozených (netřeba komentovat), ale i práva stíhaných a odsouzených, protože nemohou případně očistit své jméno od obvinění či si nejsou s jinými obviněnými rovni před zákonem (někdo bude propuštěn a někdo jiný ne - toto údajně nastane v kauze H - Systém). Povšimněte si prosím drastického rozdílu plošné amnestie a udělení milosti konkrétnímu člověku, kde prezident má zkoumat konkrétní detaily případů.

Laskavě si také uvědomte, že ústava je jaksi samosvorná - tudíž je ve stejně pozici jako např. měna nekrytá zlatem či jinou konkrétní hodnotou. Dokud lidé věří, že má smysl a hodnotu, tak to funguje. Současná situace pak hrozí hlubokou ústavní krizí, protože lidé už prezidentovi nevěří a on vesele zneužívá absolutistické prvky naší hloupé napsané ústavy.

Dochází vám, že téhle zemí potenciálně hrozí občanská válka? Statistika totiž funguje i pro lidí v ozbrojených složkách státu - většina z nich jsou také naštvaní lidé a mohli by se rozhodnout, že nebudou rozhánět demostrace, až jim to vláda či prezident nařídí... a to bude začátek konce.

0
Vytisknout
10131

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2013