Smetana nedostal trest, který by mohl mařit

15. 1. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Okresní soud v Olomouci dnes projednal obžalobu, která vinila Romana Smetanu z maření výkonu úředního rozhodnutí. Soudce Petr Sušil v něm obviněného odsoudil k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce tří měsíců. Během jednání odmítl druhou obžalobu z téhož trestného činu vztahující se k druhému nenastoupení. Argumentoval někdejším rozsudkem Ústavního soudu, který se vztahoval k opakovanému nenastoupení vojenské služby. Protože podle soudu šlo i v tomto případě o trestný čin vztahující se k témuž skutku, rozhodl soud obdobně.

Ze škály možných trestů soudce vybral výše uvedený, když Smetanovi sdělil, že původně uvažoval i o trestu peněžitém. Protože však předjímal, že by jej Smetana mohl mařit, rozhodl tak, aby tuto možnost neměl.

Státní zástupce se vůči rozsudku na místě odvolal a kauzu tak bude v odvolacím řízení znovu posuzovat krajský soud.

Jakkoliv ke zprávě nenáleží komentář, nelze se nezeptat, jaký zájem stát prostřednictvím svého zástupce chce chránit a čí ostudu chce prodlužovat. Rozsudek soudce Sušila je rozumný a společensky přijatelný. Je v zájmu všech stran, zejména však státu, který své právo prostřednictvím nedávné amnestie podrobil totální destrukci, aby absurdní kauza konečně skončila.

0
Vytisknout
13347

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2013