Karel Schwarzenberg není diplomat, ale slon v porcelánu

21. 1. 2013 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty

Dovolil by si německý nebo rakouský prezident veřejně prohlásit, že československý prezident Edvard Beneš by zasloužil stanout před Mezinárodním soudním dvorem v Haagu? Pravděpodobně ne, dobrý diplomat takové věci neříká, když mu je slina právě přinese na jazyk (i kdyby si to stokrát myslel). Ve druhé světové válce si lidé vzájemně způsobili přemíru neodčinitelného utrpení, a proto se státník k těmto událostem musí vyjadřovat uvážlivě. Prezidentský kandidát a ministr zahraničí (!) Karel Schwarzenberg však dokázal, že ani v tak zásadní otázce není schopen diplomatického vystupování. Nebylo to však Schwarzenbergovo první hrubé selhání.

Spánek může urazit

Ministr Schwarzenberg prospal v září 2011 půl hodiny na pódiu před kamerami a publikem na Bělehradském bezpečnostním fóru, kam se sjelo přes 300 vysokých funkcionářů z Evropy, NATO a různých institucí. Diskutovalo se o závažných tématech: o nové roli Turecka, NATO a Ruska v Evropě i o bezpečnosti na Balkáně. Schwarzenbergovo zdřímnutí na horké půdě si Albánci i Srbové mohli vyložit jako naprostý nezájem o problémy, do kterých měla Česká republika potřebu roku 1999 zasáhnout silou. Místo indispozice starého člověka v tom mohli vidět urážku. Srbský deník Kurir to označil za skandál (kurir-info.rs, též BL 16.1. 2013).

Vždyť jsme Srbsko napadli -- prý proto, abychom zajistili bezpečnost Albánců v Kosovu. Zásah změnil poměr sil znesvářených stran, místo Albánců byli následně šikanováni Srbové a situace v oblasti zůstává napjatá. Proto je návštěva Bělehradu pro českého ministra zahraničí velmi delikátní úkol, kterému musí věnovat mimořádnou pozornost a musí být stále ve střehu. Pokud to je nad jeho síly, měl by odstoupit, a už vůbec by se neměl ucházet o ještě vyšší úřad.

0
Vytisknout
10450

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2013