PODVODY:

Lidé, kteří mají voličský průkaz, mohou hlasovat několikrát?

25. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Lidé, kteří mají voličský průkaz, mohou zřejmě hlasovat několikrát. Jména voličů si totiž volební komise zapisuje pouze na papír. Lidé tak mohou klidně odevzdat hlasovací lístek v několika volebních místnostech.

"Na voličské průkazy lze hlasovat vícekrát. Neexistuje žádná centrální evidence. Volební komise si voliče s průkazy zapisují jen na papír, který je po skončení voleb zapečetěn a uložen na obecním úřadu. Otevírá se jen v případě stížnosti na průběh voleb," říká mluvčí KohoVolit.eu Kamil Gregor.

Zdroj: IHned ZDE

K tomu: Martin Kunštek, Nechystá se před 2. kolem voleb prezidenta falšování voleb? ZDE

K tomu píše Jiří Neubert:

Rád bych upozornil na matoucí článek ohledně volby s voličským průkazem. Jsem členem volební komise na Praze 8. Člověk s voličským průkazem se zapíše na zvláštní evidenční arch. Před volbou musí tento voličský průkaz odevzdat a zároveň se prokázat občanským průkazem. Nevím tedy, jak by takový člověk mohl znovu volit, již bez voličského průkazu.

K tomu dodává Michal Škop: Bohužel to v iHnedu trochu popletli. Samozřejmě nejde hlasovat na jeden voličský průkaz vícekrát. Princip možného podvodu je v tom, že člověk si snadno sám vytiskne další voličské průkazy. Je to jen kus potištěného papíru a jediný "ochranný" prvek je razítko. Celé to jde snadno a velice levně zfalšovat i doma "na koleně" - stačí koupit za pár korun daný papír (zhruba 150g/m2, nekřídový), laserová tiskárna na formulář a barevná inkoustová na razítko a máte vysoce kvalitní padělek.

A pokud už člověk má více (falešných) průkazů, může s nimi hlasovat v různých volebních okrscích. Volební komise si takového člověka jen zapíše, ale nikam dál se to nepředává (možná teď se praxe změní, ale zatím MV ČR říká: "nic se neděje").

Takže samozřejmě pan Neubert má pravdu, že volební průkaz se odevzdá, ale pokud si jich vytisknete 30, tak Vám jich ještě 29 zbude a můžete jít do dalších 29 okrsků.

Zemanovci tvrdí, že někteří občané kopírují voličské průkazy ZDE

0
Vytisknout
10305

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2013