Budoucí šéf CIA:

Údery bezpilotními letadly jsou humánnější než bomby

8. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

John Brennan, kterého nominoval Barack Obama na nového šéfa CIA, se vyjádřil, že útoky bezpilotními letadly jsou humánnější formou válčení než bomby a dělostřeleckýá palba a že civilisté jsou zabíjeni jen málokdy. Stalo se to před čtvrtečním slyšením o útocích bezpilotními letadly v americkém Senátu. Několik hodin před slyšením ustoupil Obama nátlaku senátorů, kteří pohrozili, že zablokují potvrzení Brennanova jmenování do funkce šéfa CIA, pokud Obamova vláda jim nevydá padesátistránkový právní rozbor, který argumentuje, kdy je americká vláda údajně oprávněna bezpilotními letadly zabíjet americké občany.

Brennan hájil v písemné odpovědi senátnímu výboru pro výzvědné záležitosti letecké údery bezpilotními letadly jako lidštější formu válčení. Dodal, že americká vláda dává "pečlivý pozor", aby dodržovala "zásady válečného práva" - což je výraz, který je podle lidskoprávních organizací pozoruhodný, protože se vyhýbá výrazu "mezinárodní právo".

Brennan uvedl, že bezpilotní letadla jsou lepší než bomby a dělostřelectvo. "Dramaticky snižují ohrožení amerického personálu a nevinných civilistů." Brennan však přiznal, že se vyskytly "případy, kdy, bohužel a navzdory našemu nejvyššímu úsilí, byli usmrceni civilisté. Avšak je to velmi vzácné a daleko vzácnější, než co mnozí tvrdí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8300

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2013