Cenu Ferdinanda Peroutky získal aktivistický novinář Petr Fischer

8. 2. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 4 minuty

Server iHNED ve svém článku Cenu Ferdinanda Peroutky získal analytik HN Petr Fischer. Novinář s vytříbeným stylem , informoval, že redakce Hospodářských novin se dočkala dalšího prestižního ocenění. Jedním ze dvou laureátů Peroutkovy ceny pro rok 2012 se stal analytik HN.

Ocenění, které nese jméno významného českého novináře a publicisty, má sloužit zvýšení prestiže novinářské práce a vyzdvihovat ty žurnalisty, kteří následují právě příklad Peroutkův. Pořadatelé soutěže po nich požadují vysokou mravní integritu a osobní zodpovědnost za společenské důsledky svého publicistického působení.

Z článku plyne, že Fischer stejně jako řada oceněných novinářů v minulosti prošel jakýmsi bermudským trojúhelníkem aktivistické žurnalistiky, vrcholy kterého tvoří redakce Respektu, Lidových novin a Hospodářských novin – tedy médii, které personálně spolupracují s Českou televizí.

Samotný Fischer působil v ČT, podle iHNEDu od října 2009 do podzimu 2012 v pozici šéfa kulturní redakce ČT. Ocenění tedy získal za svou činnost v ČT, kde nade vší pochybnost prokázal svou „neobyčejnou mravní integritu.“

Před svým odchodem z veřejnoprávní televize aktivisticky komentoval prognózu vítězství KSČM v krajských volbách Libereckého kraje takto:

„Což je pro mne obzvlášť bolestné, protože pocházím z Liberce a své spoluobčany opravdu za to nemám rád, že by volili tolik komunistů. A všichni víme, jak to bylo po válce a kdo se stěhoval do Liberce a jací lidé tam postupně vyrůstali. No každopádně komunisté by tam vedli o 19,2 % a mohli by vyhrát volby, ale jak je vidět z té struktury, tak by asi nesestavili koalici. Nicméně mapa nám postupně červená – jak naznačují Hospodářky a nevím, uvidíme v těch krajských volbách, jak to dopadne. Každopádně se zdá, že komunisté budou posilovat.“

Záznam pořadu Studio 6 ZDE

Tolik šéf kulturní redakce ČT. V souvislosti s těmito výroky Petra Fishera v ČT jsem podal Radě ČT dne 27. 9. 2012 stížnost pro porušení Pravidel předvolebního vysílání, Kodexu České televize a zákona o České televizi. Etický panel generálního ředitele rozhodl na podanou stížnost vůči tomuto příspěvku, že odporuje Kodexu. Rada ČT, ačkoliv stížnost byla podána před více než čtyřmi měsíci, o ní dosud nerozhodla. A nevydala ani stanovisko, jestli šlo o osobní selhání, nebo tlumočení oficiálního stanoviska vedení ČT.

27. 09. 2012 Radim Hreha: Televize veřejné služby ovlivňuje nadcházející volby ZDE

Co k tomu dodat? Jednu poznámku, snad jen dvě otázky, jednu vysvětlivku a jedno konstatování. Poznámkou je kolegova věta, že jedna vrána ještě zimu nedělá. A otázky? Kolik vran přináší mráz? Jak autor výroku hodnotí občany Libereckého kraje po prezidentských volbách? Karel Schwarzenberg tam v prvním kole uspěl s 24,11% proti Miloši Zemanovi s 20,60 % a Janu Fischerovi s 17,46 %. V druhém kole pak jen těsně prohrál s 49,76 % (možná se jedná o společenské důsledky i Fischerova publicistického působení...). Nicméně je nutno konstatovat, že udělení Ceny Ferdinanda Peroutky dalšímu z řady aktivistických novinářů (cenu dostal též Adam Drda. Se stížností na jeho aktivistický předvolební komentář uspěl Štěpán Kotrba. Vysvětlení nevhodnosti aktivismu a pravidla veřejné služby ovšem pochopil málokdo z "mainstreamových" "novinářů"... Společenskými důsledky je pouze hysterická kampaň) diskredituje všechny, kteří mají něco společného s tímto původně ušlechtilým oceněním. Až na Peroutku. Ten s aktivistickou žurnalistikou „reálného socialismu“ či současné formy „tuzemské demokracie“, skutečně nikdy neměl nic společného.

Autor, novinář, byl vedoucím sekretariátu generálního ředitele České televize a byl i generálním ředitelem Slovenské televize.

0
Vytisknout
9992

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2013