Přiznal se k infarktu a zemřel

4. 3. 2013 / Jiří Kalát

čas čtení 10 minut

Svatá země 8. a 9. týdne roku 2013: Došlo k několika nepříjemným událostem, které zvedly vlnu protestů a nepokoje se opět šíří okupovanými územími. Smrt Arafata Jaradata otřásla křehkým smírem a nyní se uvidí, jestli dohody vydrží, anebo nikoliv. Prohlášení izraelské vlády o tom, že Jaradat zemřel na infarkt během výslechu, situaci příliš nepomohlo. Šíří se spíše zvěsti o mučení, bití a ponižování. Netanjahu získal dalších 14 dní na vytvoření nové vlády. Z Gazy opět vylétla raketa a z hranic je slyšet střelba. No a několik dalších informací.

Mučením za světový mír

O minulém víkendu se ve Spojených státech udílely Oskary a jedním z nominovaných i oceněných se stal snímek Zero Dark Thirty, tedy příběh amerického pronásledování, dopadení a popravě tehdy nejhledanějšího teroristy planety Usámy Bin Ládina. Film vyvolal pobouření, kritiku, ale i řadu pochvalných komentářů za působivé zobrazení výslechů. Mučení je slovo v západní společnosti prakticky sprosté. "To my neděláme, to dělají jenom ty zlé režimy, jako je například Severní Korea, anebo Írán," nese se v různých variacích z úst představitelů demokratických vlád. "My přeci nemáme tajné tábory, kde nezákonně vězníme lidi bez soudu, vyslýcháme je s takovou intenzitou, že nám nakonec všechno prozradí," pokračují. Bohužel tomu tak není. USA mučila zadržené, týrala je, aby z nich dostala potřebné informace. Jenomže pokud my mučíme vězně, zatýkáme je bez soudu, vězníme a mnohdy poté prostě zmizí, čím se lišíme od těch zlých a špatných, od Talibánu, Al Kajdy a ostatních skupin, proti kterým bojujeme? Čím tak vynikáme, že si usurpujeme právo tvrdit, že jsme lepší?

Shodou okolností v ten samý čas, vypukly v Palestině demonstrace na podporu vězňů, které mnohdy protiprávně drží pod zámkem izraelská okupační správa. Jak už to zde bývá zvykem, neobešly se bez nepokojů a střetů mezi palestinskými vrhači kamenů a IDF (Israel Defence Forces), izraelskou armádou. Jedním ze zadržených byl i Arafat Jaradat, který však po několika dnech zemřel ve vězení v Megidu během výslechu. Ihned se objevily spekulace o tom, že nevydržel zacházení bachařů a podlehl jejich "přátelským" způsobům výslechu. Přestože izraelská vězeňská zpráva tvrdí, že zemřel na infarkt, palestinský lékař, který měl možnost tělo vidět, stejně jako rodina zemřelého, tomu příliš nevěří. Komu se vybaví prohlášení Jicchaka Rabina "zlámejte jim kosti", pronesené během první intifády (arabského lidového povstání) a politiky z ní vycházející, se tomu ani příliš nediví. Metody izraelské armády jsou velice často propírané médii a to nejenom těmi pro-palestinskými. Několik zlomených žeber, podlitiny a další známky násilí na těle Jaradata, dokazují podle Mahmúda Abbáse mučení. Mluvčí izraelské vězeňské služby však tvrdí, že jsou pouze následkem snahy oživit zadrženého a poskytnout mu první pomoc. Dozorčí zřejmě opravdu Jaradata nezabili během výslechu, ale to neznamená, že jejich nátlak a hrubé chování k zadrženému nemělo přímý vliv na infarkt, na který nakonec zemřel. Ono když Vás nenechají vyspat, neustále po Vás něco chtějí, vyhrožují, týrají a ponižují, tak to pro srdce není zrovna nejzdravější, a to i pro člověka, kterému je třicet let.

Nyní už ani tak nezáleží na tom, jak vlastně Jaradat zemřel, pochyby se už stihly rozšířit. Po celém západním břehu Jordánu mladíci opět vyšli bojovat do ulic. Střety mezi nimi a příslušníky IDF nabírají každým dnem na obrátkách a je zřejmě jen otázka času, než přerostou v opravdový odpor. Mluví se o třetí intifádě, dalším palestinském povstání proti okupační nadvládě Izraele. Jenže mají na to tamní Arabové ještě sílu? Ti starší si pamatují, co znamenala povstání minulá a vědí, že se po nich situace ještě zhoršila, do bojů se tak příliš neženou. Ti mladší, kteří boje mezi lety 2000 a 2004 nezažili nebo si je nepamatují, jsou však bojechtiví a touží dokázat svoji odvahu v konfliktu s nepřáteli.

Mučení (ať již reálné, nebo nikoliv) se tak stává rozbuškou a důvodem k nenávisti. Je jedno, jestli se nacházíte v Afghánistánu, Pákistánu, Egyptě, anebo Palestině. Tohle by přeci ti hodní, zvláště pak ti z opravdových demokracií (a ta jediná skutečná na Blízkém východě není výjimkou) dělat přece neměli, oni přece mají plné rty svobody, rovnosti a lidských práv. Tedy jak s tímto rozporem naložíme? Přiznáme barvu a řekneme tím, že jsme vlastně stejní, jako ti zlí, jen se občas maskujeme listinou základních práv a svobod, ale když se nám to hodí, klidně ji zase schováme do kapsy, jako by neexistovala? Nebo se pokusíme jednat tak, jak bychom podle našich vlastních slov měli a možná válku prohrajeme?

Boje ve Svaté zemi pokračují, jak dopadnou, ukážou pouze další dny. Však už nyní záleží na všech zúčastněných, aby uchovali chladné hlavy, pokusili se dohodnout a hlavně udržet zbraně i kameny "zajištěné," stačí však jeden mrtvý, jeden teroristický útok, nehoda či "špatně" hozený kámen a roztočí se další krvavý koloběh násilí. Bylo to tu před dvaceti i deseti lety, snad se mu tato dekáda vyhne. Pokud ne, tak bychom mohli přemýšlet o pravidelném festivalu "krve a násilí", jenž se co deset let opakuje. To však snad nikdo nechce.

Jen krátce ze Svaté země

Tři před soudem. Jeden izraelský a dva palestinští Arabové byli zatčeni pro podezření z komplotu za účelem útoků proti izraelským vojenským cílům. Zatímco dvaadvacetiletého Amira Iyana čeká klasický soud ve městě Kfar Saba (vlastní izraelské občanství), jeho komplice čeká vojenský tribunál na okupovaných územích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nemocnice pro Syřany. Po incidentu z předminulého týdne, kdy se sedm zraněných mužů dostalo z válkou sužované Sýrie do Izraele, IDF plánuje otevření polní nemocnice na Golanských výšinách. Zde bude moci poskytnout uprchlíkům pomoc přímo na hranicích a nemusí je tak transportovat do svých nemocnic v Izraeli. (Více v AJ. http://www.timesofisrael.com/idf-said-to-plan-field-hospital-on-syrian-border/" class="btn" target="_blank">ZDE

Livni jako ministryně. Benjamin Netanjahu jmenoval Cipi Livniovou novou ministryní spravedlnosti a také jí svěřil budoucí vyjednávání s Palestinci. Tento krok mnohé pozorovatele překvapil, jelikož předsedkyně strany Hatnua patří k premiérovým největším kritikům. Formování nové vlády provází stále více problémů a komplikací.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Chrámová hora v obležení. Na konci předminulého týdne se do bojů a demonstrací zapojil i Jeruzalém. Po pátečních modlitbách Palestinci zaútočili kameny na členy izraelské policie a ta musela použít síly k uklidnění demonstrantů i obsazení Chrámové hory. K dalším incidentů, docházelo po celé Palestině během posledních dní. Mezi těmi největšími byly střety v Hebronu, u checkpointu, Beitunia, Ramalláhu i vesnice Nabi Saleh.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Stovky hladovkářů. Mnozí palestinští vězni v izraelských věznicích podpořili minulý týden své čtyři "hladovějící kolegy," kteří již několik týdnů odmítají potravu. Snaží se tím upozornit na problém nezákonného zatýkání i věznění nevinných civilistů. Chtějí tak využít návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy a pomoci tak své situaci i situaci mnoha dalších držených Palestinců. Po celém Západním břehu vznikaly demonstrace podporující vězně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Osadníci na lovu. Dva Palestinci byli zraněni o předešlém víkendu u vesnice Kusra na západním břehu Jordánu. Čtyřiadvacetiletý Helmi Abdul-Aziz byl osadníky postřelen do břicha. Jeho společníka, čtrnáctiletého Mustafu Hilala, kulka zranila na noze. Incident vyprovokovali izraelští osadníci, kteří pronásledovali palestinskou rodinu. Ta si však stihla zavolat pomoc. Po slovní výměně přišly na řadu kameny a výhrůžky, poté osadníci spustili palbu. Armáda případ potvrdila s tím, že se nejednalo o nikoho z vojska, jelikož podle jejich vyjádření, IDF (Israel Defence Forces) na okupovaných územích nepoužívá ostrou munici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rakety i střely létají z Gazy. První útok z pásma za posledních několik měsíců, přesněji od ukončení bojů v listopadu, si nevyžádal žádné oběti ani materiální škody. Však raketa byla překvapením pro všechny, jelikož její přílet nehlásilo žádné z izraelských bezpečnostních zařízení. Počet útoků se také zvyšuje mezi civilním obyvatelstvem a izraelští vojáci tak musejí být na pozoru. Zvýšená vlna násilí provází demonstrace, jež propukly před několika týdny na podporu palestinských vězňů v izraelských věznicích.

Podrobnosti v angličtině ZDE a ZDE

Další šance pro Bibiho. Ani pod 28 dnech koaličních jednání není izraelský premiér Benjamin Netanjahu schopen dát dohromady vládu. Prozatím na svoji stranu získal pouze 37 z 61 sedadel izraelského Knessetu. Prezident Šimon Peres mu "věnoval" dalších 14 dní k dobru. Však otázkou zůstává, nakolik mu toto opatření pomůže, v nynějším ovzduší to spíše vypadá, že budoucí vládu bude skládat někdo jiný.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Extrémisté mají Scud. Podle blízkovýchodních médií získali syrští vzbouřenci rakety dlouhého doletu Scud. Toto je situace, které se v Izraeli obává mnoho politiků, armádních důstojníků i obyčejných lidí. Fundamentalisté napojení na Al-Kajdu se netají svojí nenávistí k židovskému státu a touhou ho zničit. Nyní se jim dostávají zbraně, které by jim jejich cíle mohly pomoci uskutečnit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
13274

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2013