My jsme ODS nevolili a Klausovi netleskali

5. 3. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Dovolím si malou poznámku k textu pana Cveka: "Amnestie, Ústavní soud a rozklad ODS" , zejména k těmto slovům: "To jsme nevěděli, když jsme tleskali Klausovi v 90. letech..."

1 754 214 voličů "to" vědělo a při volbách do ČNR na jaře roku 1992 hlasovalo proti ODS, vezmeme-li jen Levý blok, ČSSD, a Liberálně sociální unii ZDE

Tyto volby byly rozhodující pro další vývoj a otevření se "volné ruce trhu". ODS, dítě Občanského fóra, už se nemusela tajit s tím, že chce zavést kapitalismus. Prezidentem byl Václav Havel a byl jím i po rozdělení Československa, kdy se z České národní rady stal parlament ČR. Ten schválil i její ústavu. V polovině devadesátých let při volbách na jaře roku 1996 volilo proti ODS a jejím koaličním partnerům, lidovcům a ODA na 2 500 000 voličů již Zemanovy ČSSD, KSČM, Důchodců za životní jistoty a Levého bloku. ZDE.

Volební kampaň opozičních stran již zahrnovala kritiku hospodářské politiky pravicové koaliční vlády. Tolik na upřesnění. Odpovědnost za dnešní stav je tedy jasně vymezená. Nesou ji i ti voliči, kteří podlehli tehdejší provládní a prokapitalistické propagandě pravicových stran a jim přisluhujícího tisku a televizí. Na čí straně byli tenkrát "umělci" a "kulturní fronta" snad není třeba připomínat. Podobnost s volbami v Čechách a na Moravě v roce 1946 a jejich fatálním dopadem není náhodná. Tolik na osvěžení paměti.

0
Vytisknout
9912

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2013