Výzkumníci hlásí prudký nárůst počtu "vlasteneckých" skupin v USA

6. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Úřadování Obamovy administrativy a probíhající debata o kontrole prodeje a držení zbraní vedou k prudkému nárůstu počtu protivládních "vlasteneckých" skupin. Zjistila to nevládní organizace Southern Poverty Law Center, která monitoruje činnost extrémistů, která včera zveřejnila svou výroční zprávu.

Během čtyř let narostl počet protivládních "vlasteneckých" skupin z 149 v roce 2008 na dnešních 1 360.

Zvolení a znovuzvolení prvního černého prezidenta a neuspokojivá ekonomická situace jsou hlavními příčinami tohoto znepokojujícího vývoje, tvrdí Mark Potok ze SPLC. "Hněv, úzkost, frustrace, strach obklopující ekonomiku" podle něj přilévají olej do ohně extrémismu.

Debata o kontrole prodeje a držení zbraní po prosincovém školním masakru v connecticutském Newtownu vedla k další mobilizaci krajní pravice, ale i těch politických kruhů, kteří mají blíže k politickému středu.

Podle SPLC patří k protivládním uskupením "vlastenecké" skupiny, které vystupují proti tzv. "Novému světovému řádu", věnují se nepodloženým konspiračním teoriím nebo obhajují extrémní protivládní doktríny, i se k nim hlásí.

Podle FBI jsou militární extrémisté členy protivládních uskupení často organizovaných v polovojenském stylu, používají hodnostní hierarchii vojenského typu a typicky se věnují aktivitám v divoké přírodě, výcviku v dovednostech k přežití či jinému polovojenskému výcviku.

Kromě rozvoje extrémismu dochází podle Potoka v posledních měsících k nárůstu počtu teroristických aktivit zaměřených proti vládním budovám a představitelům. Klima v USA je údajně srovnatelné se stavem před bombovým útokem v Oklahoma City v roce 1995. (Pachatel útoku Timothy McVeigh, který zabil 168 osob včetně 19 dětí mladších 6 let, byl k činu inspirován knihou Turnerovy deníky rasisty Williama Luthera Pierce.) Jedna z organizací používající zkratku F.E.A.R. (Forever Enduring Always Ready) údajně sdružuje vojáky v aktivní službě a plánovala bombové útoky v Savannah nebo otrávení úrody jablek ve státě Washington.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8545

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2013