Rusko "může potrestat Evropu" za zpoplatnění kyperských bankovních vkladů

24. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Rostou obavy, že by Moskva mohla podniknout kroky proti evropským firmám, pokud bude uvalena daň na ruské investice na Kypru. Ty dosahují zhruba 30 miliard eur.

Kyperská vláda, EU, ECB a MMF se snaží udržet nad vodou bankovní sektor zpoplatněním bankovních vkladů. U vkladů přesahujících 100 000 euro by mělo jít o sazbu 25%.

Vláda v Nikósii usiluje o dosažení dohody s EU a MMF ohledně záchrany bankovního sektoru. Alternativou je možnost finančního kolapsu a odchod z eurozóny.

Nicméně s opatrným optimismem ohledně dohody současně narůstají obavy ohledně ruské odvety. Ruští investoři mají v kyperských bankách asi 30 miliard eur a ztráta čtvrtiny této částky by zemi vážně zasáhla.

Případná odveta by neovlivnila ruské dodávky zemního plynu, tvrdí bývalý poradce Kremlu Alexandr Někrasov.

Podle něj by však mohlo dojít ke zmrazení aktiv německých firem operujících v Rusku či k jejich zdanění. Kreml údajně vyčkává na výsledek probíhajících jednání a zařídí se podle něj.

Podle Mikea Ingrama, analytika společnosti BGC Partners, může odveta kromě ekonomických prostředků zahrnovat i prostředky diplomatické, mj. tvrdší postoj k západní politice v Sýrii nebo k protiraketovému systému v Evropě.

Kyperský parlament minulý týden jednomyslně odmítl první návrh dohody o finanční pomoci, i když byla ještě na poslední chvíli odstraněna pasáž o zpoplatnění vkladů pod 20 000 eur. Poté se Kypr snažil získat finanční pomoc v Moskvě, ale neuspěl.

Zdanění vkladů je v Evropě krokem zcela bezprecedentním a probíhající krize vyvolala pochybnosti o budoucnosti eurozóny právě v okamžiku, kdy mnozí lídři EU začínali věřit, že to nejhorší už mají za sebou.

Na samotném Kypru vypukla o víkendu finanční a nákupní panika, když se lidé snažili masivně vybírat z bankomatů a zásobit se zbožím. Prodejci varují, že už mají ve skladech zboží jen na dva až tři dny. Panují obavy ze ztráty celoživotních úspor, poté co vláda rozhodla vytvořit fond na restrukturalizaci druhé největší banky v zemi, Laiki.

Zpoplatnění vkladů zřejmě poškodí bankovní sektor, který fungoval do značné míry jako daňový ráj pro zahraniční investory. Velká část kapitálu kyperských bank byla zničena v důsledku znehodnocení investic v Řecku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13699

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2013