Itálie nemá vládu

29. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Po téměř celém týdnu nekonstruktivních rozhovorů, jednání, která nikam nevedla a zuřivého obviňování oznámil ve čtvrtek Pier Luigi Bersani, šéf levostředové Demokratické strany (PD), že se mu nepodařilo najít v rozhádaném italském parlamentu dostatečné množství podpory k tomu, aby byl schopen vytvořit stabilní vládu. Vedlo to k tomu že se musí nyní pokusit dostat Itálii ze slepé uličky více než osmdesátiletý italský prezident.

Beppe Grillo, zakladatel Pětihvězdičkového hnutí, odmítl ve středu nejnovější Bersaniho nabídku a označil ho stejně jako ostatní establishmentové politické představitele za "otce, kteří prodávají kurvy". Bersani odmítl vytvořit "opoziční smlouvu" (tedy: velkou koalici) s pravostředovou stranou bývalého premiéra Silvia Berlusconiho.

V důsledku nerozhodných voleb z minulého měsíce je Itálie, třetí největší ekonomika v eurozóně, politicky ochromena. Finanční trhy to znervózňuje.

V pátek se prezident Napolitano pokusí jednat s představiteli čtyř hlavních politických stran o tom, zda by bylo možno najít cestu ze slepé uličky. Většina pozorovatelů očekává, že Napolitano jmenuje "prezidentskou vládu", která by spoléhala na autoritu prezidenta, byla by podporována pravicí i levicí a byla by složena z technokratů jako vláda, kterou Napolitano jmenoval r. 2011.

Je to ovšem značně problematické, protože Napolitanovi bude v červnu 88 let a v květnu má z prezidentské funkce odstoupit.

Pokud by však taková prezidentská vláda byla utvořena, hovoří se o několika osobnostech, včetně Pietra Grassa, nově zvoleného bývalého protimafiánského soudce a předsedy horní komory italského parlamentu. "Prezidentská" vláda by měla omezené, reformostické pravomoci a krátké funkční období. Zřejmě se budou v Itálii letos konat nové volby.

Zatím stále formálně vládne zemi vláda Maria Montiho. Monti už má toho zřejmě plné zuby, během hašteřivé schůze v parlamentu ve středu poznamenal: "Tato vláda se nemůže dočkat chvíle, až bude zbavena odpovědnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10136

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2013