"Krize mužství v Británii?": Proč Diane Abbotová nemá pravdu

17. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Buďme k Diane Abottové velkorysí. V projevu k thinktanku Demos labouristická poslankyně varovala, že čelíme "krizi maskulinity". Fundamentální změny v naší společnosti - zejména ve struktuře rodiny - a širší ekonomické trendy přinutily muže čelit nové realitě. Vzrostla pravděpodobnost, že spácháme sebevraždu, že budeme špatně prospívat ve škole a skončíme jako bezdomovci. Jsme "izolovaní a na špatné cestě". Uctíváme Viagru a porno a tiché spiknutí nás vede k tomu, abychom mlčeli o svých strastech, píše v deníku The Independent Amol Rajan.

A něco na tom je. Muži poválečné generace nedominují společnosti nebo svým domácnostem tak jako dříve. Mezi lety 1971 a 2008 klesla zaměstnanost mužů o 16%, zatímco ženská vzrostla o 11%. Zákon o rozvodu z roku 1969 umožnil ženám zbavit se tyranie nešťastného manželství. A současně zdecimování našich průmyslových center, rapidní technologické změny a globalizace připravily mnoho mužů o práci, takže skončili na dávkách. Stínová ministryně zdravotnictví má tedy částečně pravdu. Ale když důležité téma přehání aby ho příliš zobecnila, končí u nesmyslů. Její argumentace má tři hlavní chyby.

Za prvé, totálně přehání. Dochází k postupnému vyklešťování (emasculation) Anglie; ale tvrdit, že dlouhodobé a pomalé sociální a kulturní změny vyústily v "krizi maskulinity" je naprostý žvást. Podobně se to má s tím, jak posedlost "Viagrou a whisky Jack Daniel's" vedla ke kultuře "hypermaskulinity", v níž mladí muži jsou "stále více oovlivňováni pornem".

Za druhé, ačkoliv o tom v jejím proslovu není ani zmínka, to nad čím lamentuje není národní selhání, ale národní úspěch. Měli bychom být hrdi na skutečnost, že na našich pracovištích je více žen než dříve, že ženy jsou méně ekonomicky závislé na mužích. Je ještě pořád co zlepšovat: Čtyři dekády po schválení zákona o rovné mzdě ženy po čtyřicítce berou stále o 27% méně než muži.

Posledním problémem je naprosté chucpe. Nechat se poučovat od Abbottové o maskulinitě je tak trochu jako brát lekce o výškových budovách od bin Ládina. Dokážete si představit, že by muž pronesl projev o "krizi ženství"? Byl by podřezán. Okamžitě by se vytvořila dlouhá fronta nenávistníků. A kdo myslíte, že by vedl útok? Správně, byla by to Diane Abbottová.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8080

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013