Pochod příznivců sexuálních menšin v Gruzii skončil velkou potyčkou

18. 5. 2013 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 1 minuta

Kněz se stoličkou v ruce připravenou k útoku. Tak vypadá fotka ze včerejší demonstrace z centra Tbilisi, kterou zveřejnilo renomované ruské rádio Echo Moskva a britská BBC. V centru hlavního města Gruzie se sešlo několik tisíc odpůrců sexuálních menšin.

Jak jsem uvedl ve svém minulém článku, 17. května v Tbilisi vyšla malá skupina mladých Gruzínců, aby demonstrovali proti homofobii. Ty napadlo několik tisíc Gruzínců - většina představitelů pravoslavné církve Gruzie. Policie, která nezvládla nápor demonstrantů, musela tuto malou skupinku napadenou rozzuřeným davem, urychleně evakuovat do autobusu. Ovšem tímto den nekončí, večer na jiné ulici Tbilisi byli davem přepadeni dva mladíci, kteří mají dlouhé vlasy Před jistou smrtí policie zachránila mladého muže, kterého dav považoval za homosexuála.

Úřady České republiky by měly zvážit zákaz vydávání víz tzv. duchovním otcům Gruzie, kteří zavinili tuto potyčku. Včetně hlavy gruzínské pravoslavné církvě Ilii II., který rád jezdí do lázní Karlovy Vary.

0
Vytisknout
6893

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013