Přípodotek o osivu

24. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Jedna maličkost ke článku Marie Fareh - "Tahle země není na prodej..."

Ačkoliv nejsem žádným příznivcem firmy Monsanto ani GMO potravin, rád bych podotkl dvě věci, píše Daniel Sterzik.

Jednak - pokud si zemědělec i dnes nekoupí kvalitní osivo, tak prostě nebude mít výnos. Jen blázen by si dneska vysel na pole obilí z loňské úrody. Kvalitní osivo nemusí být geneticky modifikované, ale vyrostlé za specifických podmínek i dohledu a kvalitně namořené. I u nás existují podniky jako Oseva a jiné, které podle určitých parametrů připravují nemodifikovaná osiva, která pak dají výnos i kolem osmi tun z hektaru. Kdyby český zemědělec vysel semena, která loni sklidil, měl by výnos sotva poloviční.

Nevím, nakolik Monsanto opravdu potřebuje zákony o registraci semen, ale u nás se i bez podobného zákona nakupuje v podstatě jen značkové osivo, protože jinak by každý zemědělec zkrachoval.

Dál bych pak chtěl upozornit, že výrobek Monsanta zvaný Roundup není pesticid, který hubí na rostlinách brouky, ale herbicid, který hubí plevely. Tím neříkám, že je nějak zvlášť zdravé ho stříkat na pole, ale se včelami to moc nesouvisí, protože se aplikuje v úplně jiné době - zpravidla, když je obilí ještě v zemi a na poli už roste nějaký plevel. Roundup působí na zelené části rostlin a nepůsobí na půdu. Jeho působení vydrží cca 14 dní - to již zpravidla vyraší obilí dřív než nový plevel a než se další plevel objeví, je obilí už dost vzrostlé, aby plevelu stínilo a nepustilo ho vzrůst. V době květů se Roundup nepoužívá, protože by zabil s plevelem i obilí.

0
Vytisknout
11701

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2013