V Řecku soutěží zahraniční investoři o pozice v této bráně do Evropy

28. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Tři roky po záchranném balíčku se předhánějí investoři z Ruska, z Činy a z Kataru ve snaze získat v Řecku předpolí pro vstup do Evropy

Číňané mají zájem o letiště, přístavy a železnice. Rusové se snaží infiltrovat trh s energiemi. Investoři z Kataru mají zájem o nemovitosti.

Tři roky po záchranném balíčku pro Řecko od Evropské unie, Evropské ústřední banky a Mezinárodního měnového fondu zahájilo nyní Řecko konečně svůj privatizační program. Tím se Řecko stalo bojištěm pro země, které chtějí proniknout do evropského obchodního bloku.

Premiér Antonis Samaras navštívil tento měsíc Peking, kde přesvědčoval investory, aby vložili své peníze do "úspěšných Atén". Mezinárodní investoři mezitím poskytli řecké ekonomice dalších 8,8 miliarad euro, ratingová agentura Fitch zvýšila rating Řecka a úroky na desetileté obligace v květnu poklesly na nejnižší úroveň od začátku krize.

Doky a přístav v Piraeu se staly operační základnou pro čínské investory. Minulý týden navštívil Atény ředitel ruského Gazpromu Alexej Miller. Rusové mají zájem o koupi firmy Depa, řecké korporace obchodující se zemním plynem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5482

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2013