Britští euroskeptikové ohrožují obchodní dohodu EU s USA

28. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Obamova vláda varovala Británii, že jestliže Británie opustí Evropskou unii, vyloučí se z připravované obchodní a investiční dohody mezi USA a EU, která má hodnotu stovek miliard liber ročně. Podle Američanů je velmi nepravděpodobné, že by Washington byl ochoten uzavřít s Británii samostatnou obchodní a investiční smlouvu.

Varování přichází po nedávné návštěvě premiéra Camerona ve Washingtonu, jejímž účelem bylo právě prosazovat u Baracka Obamy nové Transatlantické obchodní a investiční partnersrtví (TTIP) mezi USA a EU. Jenže Cameronovu návštěvu ve Washingtonu zastínila rebelie euroskeptických konzervativních poslanců v Londýně.

Činitelé Obamovy vlády jsou znepokojeni, že nejistota ohledně toho, zda Británie zůstane členem Evropské unie, může Obamovi vážně ztížit prosazení nové obchodní a investiční smlouvy s EU v americkém Kongresu. Bílý dům je prý zvlášť zmaten tím, že Británie hrála vůdčí roli při přesvědčování prezidenta Obamy, aby novou investiční a obchodní dohodu s EU Amerika přijala.

Pokud by byla tato nová dohoda úspěšně uzavřena, stala by se nejvýznamnějším obchodním a investičním kontraktem v historii. Zahrnovala by celou polovinu světového HDP a polovinu světového obchodu.

Na obou stranách Atlantiku vládne naděje, že stimul, vyvolaný zrušením obchodních a investičních bariér mezi USA a EU by vedl k rozsáhlému hospodářskému oživení na Západě a pak v celé globální ekonomice. Britský velvyslanec ve Washingtonu Sir Peter Westmaccott napsal v Americe, že by dohoda na obou stranách Atlantiku měla vést k nárůstu HDP o 1-2 procenta. Dohoda by měla být uzavřena během následujících dvou let.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
8147

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2013