Ať žijí "mrtvé duše"!

28. 5. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Začnu tím, že pokud jde o "mrtvé duše", nevylučuji, že půjde i o "kostlivce ve skříni", protože vyloučit nelze vůbec nic. Ale k věci "mrtvých duší". Jak uvádí Novinky.cz, ačkoliv platy ve státní správě klesaly nebo byly zmraženy, na Hradě za šéfování Václava Klause průměrné platy naopak trvale rostly.

Přesto, že ministr Kalousek přidělil Hradu již před dvěma roky o deset procent méně na hradní rozpočet, tedy "pouhých" 49 441 000 Kč, někteří zaměstnanci kanceláře prezidenta republiky si přesto polepšili. Jak je to možné? Přišli totiž na "fintu": ze státního rozpočtu fasovali tolik, kolik vycházelo na tabulková místa, tedy na 114 lidí. To navzdory tomu, že jich tam v r. 2011 ve skutečnosti pracovalo pouze 90, o rok později (2012) dokonce o tři méně. Díky tomuto fíglu (fintě) si tak zaměstnanci polepšili o více než 9 a půl tisíce korun, o rok později o více než 11 tisíc korun.

Všimli jste si, že by se něco dělo? Kdepak, ticho po pěšině! Jak by ne, když ministr Kalousek k tomu zaujal pozici "mrtvého brouka" (k mrtvým duším se to nějak hodí, že?), neboť o těchto skutečnostech věděl a zdůvodňuje to více než lapidárně:

"Není to nic proti zákonu, platí nějaká systemizace, místa daná tabulkou a na to berou rozpočtové peníze. Těch lidí tam mají úmyslně méně, aby si mohli přilepšovat na odměnách. V souladu se zákonem to je, v souladu s etikou a mravností už ne," říká pan rozpočtově zodpovědný ministr financí Kalousek.

Ptám se, zda by nám takové vysvětlení, resp. zdůvodnění mělo stačit, když na druhé straně pan Kalousek jde po každé koruně, kterou si vydělá nezaměstnaný člověk na černo! Za to je schopen nechat člověka zavřít.

Hradní zaměstnance si však zavřít nedovolí, ale nedovolí si je ani jinak za tyto nemravnosti (podle mne trestný čin podvodu a neoprávněného obohacování) popotahovat přesto, že na tyto skutečnosti byl svými podřízenými upozorňován. Prý " Říkal jsem jim, nechte mrtvé mrtvými, kancelář prezidenta, Ústavní soud či NKÚ jsou tzv. prioritní rozpočtové kapitoly, kde vláda není suverénem. K tomu je zde sněmovní rozpočtový výbor," uzavírá hodnocení úzkostlivý Kalousek.

Nuže dobrá, obraťme tedy pozornost na sněmovní rozpočtový výbor, abychom se dozvěděli, že hradní kapitola státního závěrečného účtu 2012 prošla i letos tímto výborem jako nůž máslem. Projednávání této kapitoly bylo (a vždy bývá) formální, minulý týden projednávání sněmovního rozpočtového výboru trvalo čtvrt hodiny! Poslanců při projednávání bylo jako šafránu, diskuze nebyla žádná.

Na zodpovědné posouzení vynakládání finančních prostředků v objemu téměř 50 milionů korun je to zatraceně krátká doba. Jenže jak bylo již výše uvedeno, proč to natahovat, dělat řádně a zodpovědně, když se to léta dělá formálně, tedy přijal-vydal, zůstatek nula. Pozoruhodná je však poznámka bývalého primátora Prahy P. Béma (ODS), že by se mělo prezidentské kanceláři poděkovat, jak "Hrad hospodárně nakládá se státními penězi"! Co je však horší, že podle Kalouska v tom hradní kancelář není sama. "Děje se to i v jiných institucích. Ví se o tom. Nikdy jsme s tím bojovat nepřestali, ale také to nikdy nevyhrajeme," říká na to Kalousek.

Slabá útěcha zvlášť, zní-li z Kalouskových úst. Je to vlastně přiznání, že se takto neoprávněně čerpají peníze z prostředků daňových poplatníků, že vláda, notabene proklamovaná jako rozpočtově zodpovědná, neumí zodpovědně se státními prostředky nakládat a vědomě trpí či souhlasí s praktikami, které prý "nejsou nezákonné, jsou jen neetické a nemravné"! Co na tom, že je-li takových institucí více a částky takto neoprávněně odčerpané mohly být využity na mnohem důležitější a potřebnější účely.

Třeba pro dlouhodobě nemocné, tělesně postižené, na dětské ústavy atd. atd. V této souvislosti mne napadá i poněkud spekulativní otázka, jak je to např. s Ústavním soudem. Tam totiž také již delší dobu mají pod stav (12 soudců místo 15), vezmeme-li v úvahu podobné jednání, jako ve zdech hradních kanceláří, pak by rovněž "nevyčerpané mzdové prostředky" na neobsazené tabulkové místa mohly být "přerozdělovány" jiným soudcům k jejich bratru nedoceněné odměně několika desítek ne-li set tisíc korun měsíčně.

Ne, to není závist, to je pouhopouhá krutá nespravedlnost, na kterou jsou zákony ČR krátké. Na druhé straně ti, co by mohli a měli zasáhnout, nechtějí vrtat do "vosího hnízda", protože by jim (osobní následky -- není nutno blíže konkretizovat jaké) ani nestály za to.

Kdysi (za komunistů) existovali tzv. normovači, kteří měli jasno, kolik kdo má a může za pracovní dobu (8 hodin) udělat. Každý rozpočtově zodpovědný šéf (např. pan Kalousek) by takový přehled-normu měl mít i nyní. Což ovšem není možné, protože by zaměstnavatelé ztratili bič na své zaměstnance. Dnes nejenže práce mnohdy neodpovídá možnostem práce za 8 hodin, ale mnohdy je odpírán i čas na přestávku (oběd), osobní potřebu, nařizuje se prodloužená (a neproplacená) pracovní doba, jsou zrušeny příplatky za přesčasy, práci v noci, o dnech pracovního klidu atd. Jenže, jak bylo poznamenáno, to bylo za komunistů. Dnes je jiná doba, dnes se musí především naplnit soukromé kapsy a až co zbude jde těm, co jim je vydělávají. Dnes se na poctivost, morálku a etiku moc nehledí a už vůbec se "nenosí" zvláště, když "někdo" nerozeznává čisté peníze od špinavých, finanční tunely považuje za součást dopravní infrastruktury, korupci za systémovou práci při zadávání státních zakázek, kmotry za renomované právní poradce a modré nebe má za zelené.

V tomto státě není "něco shnilého", v tomto státě je "shnilé a zapáchající všechno". To nemluvím o hromadách hnoje zn. Promopro, IZIP, sKarty, ale i letadel, Pandurů, padáků, tunelu Blanka, open-karty a mnoha dalších kostlivců (tak se přece našli), které páchnou na sto honů. I zde totiž platí, že se o tom všem ví, ale z jistých důvodů se s tím "nedá" nic dělat. Tedy zatím se s tím nedá nic dělat. Všechny ty černé díry po mrtvých duších zaretušují duše ( namnoze skomírajících) živých. Vždyť jich je ve státě stále ještě dost a dost. A hlavně, jak dlouho?

0
Vytisknout
10485

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2013