Turecký demonstrant: "Park je pouze symbolem"

3. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Demonstrace vistanbulském Gezi parku se rozšířily. Protest proti stavebnímu projektu a policejní reakce na něj souvisí s frustrací tureckých občanů z jejich vlády.

V některých částech centra Istanbulu vládne destrukce, když byly zničeny autobusy a autobusové zastávky a střepy a vytrhané křoví leží na ulici. Kolem náměstí Taksim a Gezi parku je dosud cítit slzný plyn. Od pátku byla tato místa centrem potyček mezi demonstranty a policií. Na ulicích leží také obušky, helmy a několik policejních bot.

Policie opustila náměstí Taksim v neděli ráno. Mezitím, více jak 48 hodin po vypuknutí protestů, je Istanbul stále plný aut s vlajkami, hrající hudby a chuchvalců kouře.

V sobotu ráno turecký premiér Recep Tajip Erdogan vydal prohlášení kritizující policejní zacházení s protestujícími, v němž označil použití slzného plynu za omyl. Nicméně současně také vyzval protestující, aby přestali demonstrovat. Prezident Abdalláh Gül označil policejní reakci za nepřiměřenou.

Rozhořčené boje mezi demonstranty a policií probíhaly celou noc z pátku na sobotu. Demonstranti odpovídali na policejní slzný plyn kamením a policie je vyhnala z umělecké čtvrti Cihangir. Obyvatelé zde omámeným demonstrantům nabízeli útočiště, vodu, chleba a mléko.

Demonstranti se opakovaně pokoušeli vytlačit policii z Gezi parku, kde protest začal a byl potlačen s nasazením obušků, slzného plynu a vodních děl. Ale v sobotu odpoledne už policie nedokázala davům aktivistů odolat. Někteří demonstranti přitom ukořistili policejní vybavení.

V sobotu pozdě odpoledne pokračoval příliv tisíců lidí do oblastí kolem Gezi parku. Demonstranti seděli v trávě vyčerpaní tahanicemi s policií, ale s mohem větší sebedůvěrou než v pátek.

"Park je pro nás jen symbol," říká třiatřicetiletý demonstrant. "Pokud dokážeme zabezpečit park, pak také svedeme zvítěžit v dalších politických záležitostech."

V parku se také objevili příznivci kurdské Strany míru a demokracie (BDP) a vyzývali k bratrství mezi národy, což někteří přítomní přivítali hlasitým skandováním.

V sobotu večer ve čtvrti Besiktas stovky lidí bojovaly s policií. protože mnoho demonstrantů je těď vybaveno ochrannými maskami, dokážou na polejní akce reagovat agresívněji. Někteří dokonce granáty se slzným plynem vystřelované policií vrhají nazpátek.

Policie zasáhla i proti lidem, kteří pouze stáli opodál a sledovali protesty. Řada starších lidí, kterým zdravotní stav nedovoluje zúčastnit se protestů, vyšla alespoň na balkóny, aby aktivistům projevila solidaritu, a mnoho z nich bubnovalo na hrnce či střídavě zapínalo a zhasínalo bytové osvětlení.

Demonstrace kromě Istanbulu probíhaly také v Ankaře, Izmiru, Adaně, Anatolii, Burse, Eskisehiru, Djarbakiru, Trapezuntu a dalších městech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9768

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2013