Blízká poradkyně prezidenta Assada

Americká agrese proti Sýrii je protiprávní a neopodstatněná

5. 9. 2013

čas čtení 7 minut



Jon Snow: Nyní se vraťme do Sýrie, kde je ve studiu Bouthaina Shaaban, velmi blízká poradkyně prezidenta Assada. Paní doktorko, děkujeme, že jste si na nás dnes večer udělala čas. Očekáváte vy v Damašku, že americký Kongres bude hlasovat pro vojenský zásah v Sýrii?

Bouthaina Shaaban: Nevíme, ale nemyslím si, že americký Kongres má právo hlasovat pro agresi proti členské zemi OSN. Tím ochromují mezinárodní pořádek. Po dvou světových válkách přijal svět mezinárodní pořádek, kdy žádná země nemůže vést agresi proti jiné členské zemi bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN.

Jon Snow: Ale problémem je, že v jedné z těch dvou válek, v první světové válce, byl použit jedovatý plyn. A to je dnes večer obvinění vznesené proti Sýrii. Vyšetřovali jste útok chemickými zbraněmi z 21. srpna?

Bouthaina Shaaban: Přesně, jak jste řekl. Je to obvinění. Bohužel země tak důležitá jako Spojené státy by měla ukázat své důkazy světu.

Jon Snow: Ale oni postupně své důkazy ukazují světu. Viděli jsme obrovské množství videozáznamů z mnoha různých perspektiv. A zejména dnes večer přichází německá výzvědná informace, že odposlechli telefonní rozhovor, v němž Hezbollah hovořila s íránským velvyslanectvím v Damašku. Hovořilo se o tom, co se stalo 21. srpna a Hezbollah za to obviňovala prezidenta Assada.

Bouthaina Shaaban: Víte, aby západní země říkaly, které mají zdroje a možnosti řádného výzkumu, že náhodou slyšely nějaký telefonní rozhovor, to je opravdu směšné, víte. Převzaly všechny své důkazy z facebooku a z YouTube. A když mají takový zájem o to vyšetřit, co se dělo syrskému lidu, poslali jsme jim před čtvrt rokem tvrdé důkazy a oni zabránili komisi OSN, aby přijela a věc vyšetřila. Je to jen jedna epizoda v sérii, kdy útočí na Sýrii a brání mírovému narovnání v Sýrii. Vždycky, když přijede nějaká komise OSN, uspořádá se masakr, aby se mohla obviňovat syrská vláda.

Jon Snow: Jste si naprosto jistá, že to nebyla chyba, nebo třeba nějaký neposlušný velitel v syrské armádě?

Bouthaina Shaaban: Na naší straně nedošlo k žádným chybám. Celá verze událostí, kterou šíří Spojené státy, nemá žádný reálný základ. Kde jsou zbraně hromadného ničení z Iráku? Ta zpráva bude v OSN utajována po celých dalších šedesát let. Proč? Protože neexistují žádné důkazy. Dělají nyní totéž ohledně Sýrie.

Jon Snow: Měli byste ale tak silnou pozici, kdyby vaše vláda, vláda prezidenta Assada, sama neusmrtila tolik vašich vlastních lidí. Tvrdí se, že tolik Syřanů bylo usmrceno syrskými jednotkami pod velením prezidenta Assada. A tolik jich bylo mučeno.

Bouthaina Shaaban: Musíme se ptát, proč se to před dvěma a půl lety stalo v Sýrii. Katar a Turecko zahájily agresi proti Sýrii. Začaly posílat jednotky al Kajdy, peníze a zbraně. Teď to jsou Saúdská Arábie, Spojené státy a Francie. Tato agrese proti Sýrii trvá už dva a půl roku. Snažíme se všemožně nalézt politické řešení. Mnohokrát jsme oznámili, že jsme připraveni vyjednávat, jsme připraveni jet do Ženevy, nedáváme si žádné podmínky, změnili jsme ústavu. Avšak ti, kteří útočí na samu totožnost Sýrie, na lid Sýrie, nechtějí žádné řešení. Chtějí jen vést proti nám agresi.

Jon Snow: Paní doktorko, mnoho lidí bude souhlasit, že zejména Saúdská Arábie a Katár financují džihádisty, kteří přicházejí do vaší země. Ale základním problémem je, že to celé začalo potlačením opozice vůči režimu prezidenta Assada. A byl to útlak zbraněmi, které zabíjejí. Kdyby k tomu nedošlo, měli byste daleko více podpory.

Bouthaina Shaaban: Jone, věřte mi, ti, kdo zabíjejí Syřany, znásilňují ženy, unášejí křesťany, to není opozice. To je al Kajda. To jsou titíž lidé, kteří vraždili Brity a kteří spáchali útok z 11. září. Jsou to stejní lidé v Mali, v Libyii, v Iráku a v Sýrii. Věřte mi, my s opozicí nemáme vůbec žádný problém.

Jon Snow: Podívejme se na to, jaká by mohla být alternativa vůči vojenskému zásahu v Sýrii. David Cameron se snažil získat podporu pro invazi do Sýrie. Porazili ho v jeho vlastním parlamentu. Ale tak v této zemi funguje demokracie. A z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že občané v této zemi nechtějí žádnou invazi do Sýrie. Co byste řekla Davidu Cameronovi nyní. Jak může využít svého vlivu jako muž, který se už nebude podílet na vojenských akcích proti Sýrii. Co byste mu teď řekla? Co byste mu nabídla, aby to změnilo dynamiku celé věci. Říkáte, že jste ochotni vyjednávat s každým, avšak pod podmínkou, že prezident Assad zůstane ve funkci.

Bouthaina Shaaban: Chci říct panu Cameronovi, že válka jen vyvolává další válku a násilí. A násilí, k němuž dojde nyní v Sýrii, bude zítra v Londýně. Můžete se spojit se Sýrií proti al Kajdě. Se syrským lidem. Dospět k politickému řešení kolem stolu a nechat nás vzájemně spolupracovat.

Jon Snow: Paní doktorko, dnes večer v Damašku. Psychologický nátlak. Fyzický nátlak. Na vás a na lidi kolem vás, vidíme v záběru za vámi, jak se lidé pohybují. Pravdou je, že toto je opravdu ošklivá chvíle. Jak se s tím vyrovnává pan prezident Assad? Jak se s tím vyrovnáváte vy? Jak se s tím vyrovnávají obyčejní lidé v Damašku?

Bouthaina Shaaban: Tohle je ošklivá chvíle, protože vidíme, že naše země je ohrožena. Vidíme, že se připravuje agrese proti Sýrii, která byla vždy mírumilovnou zemí. Sýrie vždycky byla útočištěm během historie pro lidi, kteří byli vyhnáni z jiných zemí. Proto jsou v Sýrii všechna rozličná náboženství.

Jon Snow: Americký ministr obrany řekl dnes večer, že útok nebude malý. Bude to rozsáhlý útok. Uprchnou lidé z hlavního města? Co budete dělat, až nejmocnější země světa na vás zaútočí tou nezměrnou silou?

Bouthaina Shaaban: Víte, Jone, mluvím k vám z Damašku a Damašek je šest tisíc let starý. Je to nejdéle nepřetržitě obývané město na světě. Syřané nikdy neodejdou, budou tady vždycky. Avšak ti, kdo dnes chtějí páchat agresi, odejdou, a sklidí úrodu své agrese. To neznamená, že nejsme znepokojeni a že nejsme proti agresi a že se nebudeme bránit. Ale co můžete dělat, když země, která o sobě tvrdí, že je demokratická, ignoruje OSN, ignoruje světové veřejné mínění, ignoruje i americké veřejné mínění.

Jon Snow: Vážená paní doktorko, musíme skončit, končí nám satelit. Děkuji vám mnohokrát za rozhovor.

0
Vytisknout
13071

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2013