Americké a britské špionážní agentury zničily soukromí a bezpečnost na internetu

6. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Americké a britské špionážní agentury úspěšně prolomily většinu šifrovacích nástrojů používaných stamilióny lidí k ochraně soukromí na internetu. Osobní údaje, transakce prováděné online a emaily jsou podle dokumentů zveřejněných Edwardem Snowdenem průběžně monitorovány. V rámci programu s náklady 250 milionů ročně umisťují výrobci softwaru do svých produktů tajně zadní vrátka, která umožňují tajným službám získat přístup k počítači a v něm umístěným údajům. Odborníci na bezpečnost konstatují, že takové programy "podkopávají základy internetu".

Snowdenovy složky ukazují, že americká služba NSA a britská GCHQ široce znevěrohodnily záruky ochrany soukromí poskytované internetovými společnostmi. Zmíněné agentury vyvinuly řadu metod, jak systematicky a průběžně útočit na to, co považují za jednu z největších hrozeb své schopnosti získat přístup k obrovskému objemu internetových dat.

Tyto metody zahrnují skrytá opatření zajišťující vliv NSA na stanovování mezinárodních šifrovacích standardů, použití výkonných počítačů k prolamování šifrování "brutální silou" a - což představuje nejutajovanější detail - spolupráci s technologickými společnostmi a poskytovateli internetových služeb.

Díky tomuto tajnému partnerství agentury umisťují skryté slabiny - známé jako "zadní vrátka" či "padací dvířka" - do komerčního šifrovacího softwaru.

Materiály, které obdržely listy Guardian, New York Times a ProPublica, odhalují, že deset let běžící program NSA zaměřený proti šifrovacím technologiím zaznamenal průlom v roce 2010, takže se obrovské objemy získávaných dat staly nově "využitelnými".

NSA také utrácí ročně 250 milionů dolarů za program, který mezi jiným zajišťuje spolupráci s technologickými společnostmi a "skrytý vliv" na design jejich šifrovacích produktů. Tato schopnost zpravodajských služeb je přísně střežena a experti varováni, aby se o ni nezajímali.

NSA popisuje značné úsilí věnované dešifrování jako "cenu za udržení neomezeného přístupu a využití kyberprostoru ze strany USA". GCHQ pracuje na prolomení šifrování "velké čtyřky", tj. Hotmailu, Googlu, Yahoo a Facebooku.

Agentury tvrdí, že tyto kapacity jsou nezbytné z hlediska jejich hlavního poslání bojovat proti terorismu a zahraničním výzvědným aktivitám.

Nicméně bezpečnostní experti je obviňují z útoku na samotný internet a soukromí všech jeho uživatelů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10915

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2013