Kde udělal Andrej Babiš chybu?

23. 9. 2013 / Vít Klíma

čas čtení 1 minuta

Andreje Babiše potkává osud všech kontroverzních osobností: pro někoho je "lotr" pro jiného "hrdina". Co je důležité pro mne a předpokládám, že i pro laskavé čtenáře je motiv, s nímž do politiky vstoupil. Podle mého názoru je to ochrana majetku jeho impéria. Ví, že čím chudší budou Češi, tím více bude sílit požadavek na znárodnění majetku bohatých a tedy i jeho. Konec konců to ukazuje i případ dolu Paskov. Jeho zájmem je tedy nastolit v této zemi alespoň elementární pořádek a dát lidem práci, aby se nebouřili.

Achillovou patou Andeje Babiše je skutečnost, že v tomto úsilí nemá žádného přirozeného spojence. Nemá dobré vztahy ani s prezidentem Milošem Zemanem ani Václavem Klausem či Miroslavem Kalouskem. Hnutí "Ano" se jistě do Sněmovny dostane, jenže skončí v opozici, bez reálného vlivu na chod státu. Ostatní strany jej prostě k moci nepustí. Jistě se mohu mýlit, ale pozici Andreje Babiše, dostane-li dostatek hlasů, vidím maximálně v křesle místopředsedy Sněmovny.

Andrej Babiš, podle mého soudu udělal chybu v tom, že se (on osobně) nesoustředil na volby do Evropského parlamentu, kde se dnes formulují a schvalují nejdůležitější zákony, ovlivňující život celé sedmadvacítky. Z "vnějšku" by měl mnohem větší možnost kritiky činnosti nové vlády, než jako prominentní "český" poslanec z "vnitřku" Sněmovny. Se vstupem na lokální českou scénu měl ještě jedno volební počkat. Škoda....

Čínské přísloví: "kdo spěchá pomalu, dojde nejdále"!

0
Vytisknout
13084

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2013