Barack Obama dnes z tribuny OSN vyzve k silové rezoluci proti Sýrii a "odstranění Asada"

24. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Barack Obama dnes ve svém projevu vyzve Radu bezpečnosti, aby přijala silovou rezoluci k situaci v Sýrii. Syrský prezident Bašár Asad prohlásil, že se nebojí; Rusko a Čína podle něj nedopustí útok na jeho zemi. Zahraniční opozice, jejíž vliv však v samotné Sýrii zaniká ve prospěch islamistů, oznámila, že souhlasí s účastí na druhém kole ženevských mírových rozhovorů.

V Radě bezpečnosti probíhají těžké boje o syrskou rezoluci týkající se programu zničení chemických zbraní. Velvyslankyně USA při OSN Samantha Power, blízká Baracku Obamovi a bývalá bezpečnostní poradkyně prezidenta, si spolupráci s Ruskem představuje tak, že prosadí v Radě rezoluci autorizující použití síly proti Sýrii, jemuž vyjadřuje podporu soustavně od prosince 2011.

Na projektu rezoluce autorizující použití síly v případě že Asad "nesplní" závazky, pracují také Francie a Velká Británie, sdělil diplomatický zdroj agentuře AFP.

A dnes vystoupí Barack Obama na Valném shromáždění OSN s výzvou k přijetí ostré protisyrské rezoluce. Současně také promluví o nevyhnutnosti politického řešení "po odstranění prezidenta Asada".

Odstranění Asada přitom v interview pro CBS odmítl bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger. Podle jeho slov syrský konflikt "nemůže být vyřešen odstraněním jednoho člověka", protože jeho zdrojem je střet náboženských frakcí, nikoliv fakt, že u moci je diktátor. Podle Kissingera plán vypracovaný ministry zahraničí Lavrovem a Kerrym může přinést dost dobré výsledky a stát se základem politického řešení konfliktu, jež je v zájmu celého světa. Podle něj Sýrie "splní 90% toho, co je povinna udělat", avšak existuje riziko průtahů.

Rusku je podle Kissingera možno důvěřovat, když jde o prosazení jeho zájmů. A postavení syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu je přesně tento případ. Prohlásil, že věří Putinovi, který učinil likvidaci chemických zbraní v Sýrii nejdůležitějším zájmem své země.

Kissinger poukázal na fakt, pro Rusko je největší bezpečnostní hrozbou radikální islám, a u Ruska a Spojených států existuje objektivní nevyhnutelnost spolupráce v různých sférách; avšak nelze očekávat, že by se Rusko začalo dívat na svět očima USA.

Rusko už dalo najevo, že je proti silové rezoluci a proti snaze využít otázku chemických zbraní ke svržení Asada. Rezoluce podle něj nesmí zmiňovat Hlavu VII. Charty OSN, která autorizuje použití síly.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9738

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2013