Evropská unie se chystá podepsat mezinárodní obchodní smlouvu, která dá globálním podnikům neomezená práva nad vládami

5. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Účelem Transatlantického obchodního a investičního partnerství je odstranit regulační rozdíly mezi Spojenými státy a evropskými zeměmi. Umožní to velkým mezinárodním firmám porazit u soudů vlády, které se pokusí před nimi ochraňovat práva svých občanů, varuje v deníku Guardian George Monbiot. Umožní tajnému panelu podnikatelských právníků vynutit si rozhodnutí proti vůli parlamentů a zničit právní ochranu občanů v jednotlivých evropských zemích. Evropské vlády však proti tomuto nebezpečí nedělají nic.

Mechanismus, jímž bude tohoto dosaženo, se jmenuje "řešení sporů mezi investory a státy". V mnoha částech světa se už tohoto mechanismu používá s cílem zlikvidovat předpisy, které ochraňují lidi i živoucí planetu.

Australská vláda po rozsáhlé debatě v tamějším parlamentu rozhodla, že se cigarety v Austrálii budou prodávat v neatraktivních obalech s šokujícím zdravotnickým varováním. Toto rozhodnutí potvrdil australský Nejvyšší soud. Avšak tabáková firma Philip Morris použila obchodní dohody Austrálie s Hongkongem a přiměla zahraniční tribunál, aby donutil australskou vládu zaplatit jí obrovské odškodné za to, co firma Philip Morris označuje jako "ztrátu svých autorských práv".

Během své finanční krize a v reakci na hněv občanů nad rychle rostoucími cenami uvalila Argentina moratorium na ceny energií a vody. Úspěšně ji za to u mezinárodního tribunálu žalovaly globální energetické a vodárenské firmy a donutily jí zaplatit více než miliaardu dolarů odškodného. V El Salvadoru se místním komunitám podařilo zabránit otevření dolu na zlato, který hrozil zničit jejich vodní zdroje. Kanadská firma, která tam ten důl chtěla otevřít, nyní žaluje El Salvador o 315 milionů dolarů.

Mezinárodní obchodní tribunály, které rozhodují v těchto záležitostech, nemají záruky, jaké očekáváme u evropských nezávislých soudů. Slyšení a rozhodování jsou tajná. Soudci jsou podnikatelští právníci a většina z nich je zaměstnána firmami, v jejichž prospěch rozhodují. Občané, kteří se stávají obětí těchto rozhodnutí, nemají právo na odvolání. Nový systém má možnost zlikvidovat suverenitu parlamentu a rozhodnutí Nejvyšších soudů.

Jak varovalo Centrum pro demokracii, toto je "zprivatizovamný soudní systém, který prosazuje zájmy globálních korporací".

Toto je systém, který postihne i Evropu, pokud budou přijata transatlantická dohoda o obchodu mezi USA a EU. Pozor lidé, chystá se na nás podvod, varuje závěrem George Monbiot. Nadnárodní firmy si budou moci dělat, co chtějí, a nikdo je nezastaví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
36942

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2013