Loděnice společnosti BAE mohou rozhodnout debatu o nezávislosti Skotska

6. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Budoucnost dvou loděnic společnosti BAE na skotské řece Clyde má zásadní důležitost pro debatu o skotské nezávislosti. Testuje totiž tvrzení britské vlády a opoziční Labour Party, že Skotsko má přímý prospěch ze stávající unie.

Britští ministři dávají najevo, že jsou si akutně vědomi významu tisíců pracovních míst v loděnicích v Govanu a Scotstonu (čtvrtích Glasgowa) pro výsledek skotského referenda o nezávislosti vyhlášeného na příští září. Tato místa jsou nyní chráněna projektem výstavby dvou letadlových lodí třídy Queen Elizabeth pro Royal Navy. Pokud by však některá z loděnic byla uzavřena, podkope to argumentaci, podle níž Skotsko přímo profituje z toho, že je součástí Velké Británie. Také by to oslabilo základnu průmyslových odborů a Labour Party v Glasgowě a posílilo postavení konkurenční Skotské národní strany.

Tento týden odborová ústředna GMB, která má dominantní postavení v loděnicích na Clyde a je třetí největší ústřednou ve Skotsku, oznámila, že bude v referendum podporovat odmítnutí nezávislosti Skotska na Británii. To rozhněvalo nacionalisty a zdůraznilo význam loďařství pro celou kauzu.

Britská vláda oznámila, že pokud se Skotsko oddělí, rozhodnutí stavět ve skotských loděnicích novou fregatu Typ 26 bude přehodnoceno.

Ministr obrany Philip Hammond nedávno oznámil, že obě loděnice budou uzavřeny a Skotsko přijde o kontrakt na fregaty, pokud se rozhodne pro nezávislost. Britská vláda prý za výstavbu fregat zaplatí zahraniční loděnici. V takovém případě by se výstavba válečných lodí vrátila do Portsmouthu v anglickém hrabství Hampshire, možná spolu se stovkami glasgowských dělníků, kteří se tam přestěhují za prací.

Tato bitva o loděnice mezi Skotskem a jižní Anglií se již v kontextu kampaně za nezávislost jednou odehrála, a to před dvaceti lety. Ve zmíněném případě zvítězily loděnice Devonport v anglickém Plymouthu. Konzervativní vláda Johna Majora tehdy přesunula kontrakt v hodnotě miliard liber na opravu a modernizaci jaderných ponorek Trident z loděnice Rosyth ve skotském Forthu do Devonportu. A to navzdory varování, že to oslabí skotský zájem na setrvání v rámci Velké Británie.

Ministr Hammond a jeho kolegové nyní argumentují, že udržení Británie zajišťuje její územní integritu a vliv v severním Atlantiku a NATO. Proto je prý lepší ponechat pracovní místa ve Skotsku, než obětovat strategické zájmy kvůli krátkodobým zájmům v Portsmouthu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7287

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2013