20 milionů dětí na Blízkém východě bude očkováno proti obrně

8. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Vznikají nouzové plány na očkování více než 20 milonů dětí na Blízkém východě, oznámila OSN. V Sýrii zmítané občanskou válkou se totiž objevila dětská obrna.

UNICEF a WHO oznámily, že očkování bude během šesti měsíců provedeno v Egyptě, Iráku, Jordánsku, na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy, v Sýrii a Turecku.

Iniciativa byla oznámena poté, co WHO hlásila znovuobjevení obrny v Sýrii po více jak 14 letech. 10 dětí zde ochrnulo. Předběžné důkazy svědčí o šíření viru - jeho stopy byly také nalezeny ve vzorcích z kanalizace v Egyptě, Izraeli, na Západním břehu a v Gaze - z Pákistánu, který je jednou z posledních bašt této choroby.

V Sýrii bude teď 1,6 milionu dětí očkováno proti obrně, spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

Více než 650 000 dětí v Sýrii, včetně 116 000 ve válkou zmítané provincii Dajr Azor, kde byl potvrzen výskyt obrny, už bylo očkováno. V Jordánsku to bylo přes 18 800 dětí ve věku do 5 let v uprchlickém táboře Záatari a probíhá ičkovací kampaň po celé zemi s cílem očkovat 3,5 milionu dětí proti obrně, spalničkám a zarděnkám.

V Iráku začalo očkování na západě země a další kampaň je plánována v Kurdistánu. V Libanonu se začne koncem týdne a v Turecku a Egyptě v polovině listopadu.

Obrna je vyvolána vysoce infekčním virem postihujícím nervový systém. Do těla vniká ústy, typicky vodou, a může způsobit nevratné ochrnutí již během několika hodin. Přibližně 10% nakažených umírá zadušením kvůli ochrnutí dýchacích svalů. Největší riziko hrozí dětem do 5 let.

Nemoc nelze léčit, avšak existuje vysoce účinná vakcína.

Děti, které onemocněly v Sýrii, buď nebyly očkovány, nebo nedostaly všechny tři dávky vakcíny. V roce 2011, před válkou, bylo očkováno více než 90% syrských dětí, dnes je to však pouze 68%.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6658

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2013