Lampedusa, ostudná brána Evropy

23. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Malý ostrůvek Lampedusa poblíž afrických břehů se stal dějištěm umírání a utrpení uprchlíků. Nedávno zveřejněné video zachycuje nelidské podmínky ve zdejším uprchlickém táboře.


Většina obyvatel si nepřeje o tomto videozáznamu hovořit, ačkoliv lidé jsou šokováni záběry nahých lidí, mužů i žen, kteří jsou venku v otevřeném prostoru stříkáni prostředky proti svrabu.

Mario Liberatore a jeho žena Maria provozují malý hotel. "V táboře je dost doktorů a sester; mohou se o lidi postarat - je to jejich práce. Ať je za to zodpovědný kdokoliv, měl by si sbalit svých pět švestek a odejít," říkají manželé.

Vchod do uprchlického tábora je přísně hlídán. Šéf tábora Cono Galipo a někteří zaměstnanci byli posláni na nucenou dovolenou a tábor byl po zveřejnění záběrů rychle uklizen.

Donedávna tu bylo zavřeno více než 500 osob, zatímco oficiálně schválená kapacita činí 260. Téměř 200 uprchlíků bylo leteckým speciálem přesunuto na Sicílii.

Podle těch, kdo nesou zodpovědnost, za katastrofální situaci zachycenou na videu může trvalé přeplnění tábora, jenž byl při nepokojích v roce 2011 částečně spálen.

Tehdy zničená část tábora nebyla nikdy obnovena, i když stále přicházejí další uprchlíci. Železné postele z ložnic byly odstraněny, protože podle úřadů jejich části mohou být použity jako zbraně.

Uprchlíci nyní spí namačkáni jeden na druhého na matracích v bývalých kasárnách, někdy je jich zde až tisícovka. Pokud se nevejdou do budovy, musejí spát venku na plastových plachtách. To se stalo nedávno, když v říjnu přijela další vlna uprchlíků.

Tehdy se na ostrov dostalo asi 1 500 uprchlíků, ale 366 se jich utopilo, když se jejich loď potopila vpravo od vjezdu do přístavu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8507

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2013