BRITÁNIE:

Supermarket Marks and Spencers se omluvil, že muslimská prodavačka odmítla prodat láhev alkoholu

24. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský supermarket Marks and Spencers se omluvil poté, co jedna jeho muslimská prodavačka zdvořile odmítla zákaznici prodat alkohol. Vedení supermarketu konstatovalo, že pokud jejich zaměstnanci zastávají nějakou náboženskou víru, která jim brání v prodeji určitých potravin či nápojů, podnik se snaží je zaměstnat "ve vhodných rolích". Firma se omluvila, že v tomto případě nezvládla logistiku a věc vyšla najevo.

p> Vyšlo to najevo, když nejmenovaná zákaznice v londýnském supermarketu Marks and Spencers řekla listu Daily Telegraph, že byla "překvapena", když "nesmírně zdvořilá" pokladní v supermarketu ji požádala, aby počkala, až bude k dispozici jiná pokladna. Firma Marks and Spencers zdůraznila, že její postoj k náboženské víře svých zaměstnanců se týká všech náboženství, nikoliv pouze islámu.

Mluvčí podniku Marks and Spencers uvedl: "Když máme zaměstnance, jehož náboženská víra omezuje, s jakými potravinami či nápoji může pracovat, zaměstnáváme je třeba v oddělení oděvů nebo pečiva. Jako sekulární zaměstnavatel máme inkluzivní politiku, která vítá všechny náboženské víry. Tato politika se u naší firmy dodržuje už mnoho let a když je realizována správně, neomezuje naši schopnost poskytovat našim zákazníkům nejvyšší míru služeb. Omlouváme se, že v tomto případě k tomu nedošlo."

Z případu vyšlo najevo, že supermarkety Sainsbury's či Tesco zastávají názor, že není důvodu, aby zaměstnanci, který nekonzumují vepřové či nepijí alkohol, je nemohli prodávat, kdežto v supermarketu Asda a Morrison's zaměstnanci, kteří mají námitky proti určitým potravinám či nápojům, s nimi pracovat nemusejí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7385

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2013