Má se Rusko vzdát?

27. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Já samozřejmě nevím, zda Rusko někoho napadne nebo nenapadne, ale zatím vím určitě, že USA a NATO napadají a napadaly cizí země pod rozličnými záminkami a pohádkovými výklady o boji dobra se zlem, shodou okolností se ten boj odehrával vždy poblíž nerostných zdrojů, někde tam, kde by bylo tak záhodno umísti jejich posádku - a vyšlo to, zatím, píše Olga Lepková v reakci na články Karla Dolejšího varujícího před tím, co autor vidí jako rostoucí ruskou vojenskou agresivitu.

Jinde, třeba v subsaharské Africe, kde dochází a docházelo z mimořádným zločinům zejména v občanských válkách, nebyl patrně boj dobra se zlem tak vyhrocený, aby si zasloužil zásah nás, posuzovatelů vhodnosti toho kterého režimu, nás. úžasné západní civilizace.

Kruh kolem Ruska, jeho nerostného bohatství a jeho lidského bohatství, se stahuje. Jak by měla vypadat ruská vojenská cvičení? jaké cíle by si měla klást? Měli by cvičit ústup na předem vybrané pozice? Vzdávání se? Odevzdávání území jiným? Copak asi tak procvičují armády NATO či USA? Ty naše? Ty správné? Ruské území, ruské reálie ve cvičení role nehrají?

Pokud se Gruzie týká, pak roli Ruska a Gruzie v tom konfliktu tak, jak si vysvětluje autor (Rusko agresor, Gruzie oběť) asi není tak jednoznačně obecně posuzována, jak autor předkládá.

0
Vytisknout
9006

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2013