Západní investoři zaplavují Teherán

2. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Minimální mzda v Íránu činí pouze 40 eur a rychle z ní ujídá inflace. Íránci trpí pod západními ekonomickými sankcemi. Cena benzínu se zněkolikanásobila, mléko a sýr nyní stojí třikrát tolik, než před dvěma lety.

Přesto to se zemí, v jejímž čele stojí nyní reformní prezident Rúhání, nevypadá úplně zle. Od té doby, co byla v listopadu dosažena historická mezinárodní dohoda o jaderném programu, zemi zaplavují západní investoři, třebaže sankce dosud platí. Írán má čtvrté největší známé zásoby ropy na světě a druhé největší zásoby zemního plynu. Lze tu uzavřít smlouvy v hodnotě miliard eur.

Předseda Německo-íránské průmyslové obchodní komory Daniel Bernbeck vyjmenovává země, jejichž obchodníci už jsou v Teheránu, "samozřejmě opět s výjimkou Němců".

Bernbeck vypráví historku, která podle něj perfektně ilustruje situaci v Teheránu: Žádná vysoce postavená osoba z EU se nezúčastnila inaugurace nového prezidenta Rúháního, jak bylo dohodnuto v Bruselu. Ale hned následující den vláda v Římě vyslala vysoce postaveného emisara, aby osobně gratuloval nové íránské hlavě státu.

Teď jsou letadla z Evropy "plná Italů", včetně manažerů energetického gigantu Eni. Francie setaké angažuje a chystá miliardový obchod Peugeotu s automobilkou Iran Khodro. A z USA již dorazili zástupci společností ExxonMobil, Chevron a dalších korporací, které budou renovovat ropný a rafinérský průmysl a provádět geologický průzkum.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9954

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2014