Koutek reklamní tuposti:

Vyjádření bývalého generálního tajemníka MOV ke komercializaci olympijské myšlenky + humoreska navíc

12. 2. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty

V souvislosti s právě probíhajícími Zimními olympijskými hrami v Soči a naší reflexí jejich odrazu v české mediální sféře (poslední příspěvky z rubriky Koutek reklamní tuposti) obdržely Britské listy dvě trefné reflexe od ekologa Jiřího Gutha a výtvarníka Jiřího Borského.

Ekolog Mgr. Jiří Guth, jehož pradědeček PhDr. Jiří Guth-Jarkovský (1861 -- 1943), byl nejen arbitr bontonu a obřadník prvorepublikového Hradu, ale také zakladatel Českého olympijského výboru (v roce 1899) a generální tajemník Mezinárodního olympijského výboru (1919 -- 1923), se pokusil zformulovat, jak by se JGJ nejspíš vyjádřil k jednotlivým případům zneužívání olympijské myšlenky, které ve svých článcích reflektovaly Britské listy.

"Vyjádření JGJ" k článku Máte rádi Sochi? aneb Makaronské hry 2014:

"Sochi? I kdybychom reportérům odpustili ignoranci ruského jazyka a azbuky (což je ovšem na pováženou, jestli píší ze země, jejíhož jazyka neovládají), nemůžeme editorovi odpustit neznalost českého jazyka a přepisu čili transkripce ruských místních jmen do češtiny. Byla-li to vůle Mezinárodního výboru pro hry olympijské, musel bych, být jeho dnešním členem, proti takovým skrytě imperiálním nárokům ostře protestovat."

"Vyjádření JGJ" k článku Detaily nebo medaili! aneb Obchod s olympijským masem:

"Soudím, že ve slušné společnosti můžeme tu arci nechutnou koláž přejíti mlčením. Kdyby se objevila v Národních listech, Lidových novinách apod., slušelo by se protestovat vhodnou formou (např. zrušením předplatného), ale v tiskovinách tzv. bulvárních nemůžeme vkusu a vhodného chování očekávat. Zlomil jsem již nad nimi své mravokárné hole, abych tak pravil. Slušní lidé ovšem bulvár nečtou; a čtou-li, rozhodně toho nepřiznají."

Výtvarník Jiří Borský, B. A. na článek Máte rádi Sochi? aneb Makaronské hry 2014 odpověděl dokonce básní, v níž tematizoval také nejistotu, která v novém miléniu panuje ohledně platnosti vybojovaných medailí:

Limerik kavkazský

Bobulářům v Sochi
Nenašli nic v mochi
Ví jak na to
Získat zlato
Smát se nám do ochí

0
Vytisknout
14485

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2014