Demonstranti v Bosně si vynutili předčasné volby

12. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

"Víme, že nedokáží způsobit, aby to u nás vypadalo jako ve Švédsku," řekl Aadnan Becirovič, "ale my prostě jen chceme, aby řádně dělali svou práci. Jezdí si v BMW s tmavými okny a mají obrovské platy, jenže nedělají nic."

Hovořil o bosenských politicích, kteří se octli pod velkým tlakem. Bosňané zuří a v Bosně došlo k největšímu násilí od ukončení občanské války r. 1995.

Protestů, které začaly spontánně v městě Tuzla na severu země a před týdnem se rychle rozšířily do hlavního města Sarajeva a dalších velkých měst, se účastní dělníci, studenti i váleční veteráni, kteří mají obrovské množství stížností.

Demonstranti se dobře zorganizovali, prezentují řadu konkrétních společných požadavků, soustřeďují se na nespokojenost občanů se všemi politiky a s bosenskou neohrabanou, nefunkční a zbytečně nákladnou strukturou vlády.

Vznikají dokonce náznaky, že protesty přeskočí přes poválečné hranice v Bosně a rozšíří se i do té části země, kde žijí Srbové.

Mnohovrstevnatý vládní systém Federace Bosny a Hercegoviny vznikl jako pokus odstranit etnické napětí po dohodě z Daytonu z roku 1995, která ukončila tříleté období války a etnického očišťování, během kteréžto doby zahynulo více než 100 000 lidí.

Jenže daytonský systém je nepřijateně nepružný. Každý z deseti federálních kantonů má premiéra a kabinet. Vlády spolu soutěží ve federaci. Pak ještě existuje Srbská republika a slabá bosenská celostátní vláda, která má koordinovat nižší úrovně vlády.

"Nechci ministry. Nechci kantony. Nechci 15 vlád. Ministři jsou idioti," psalo se na jednom transparentu při nedávných demonstracích v Sarajevu.

Demonstrantům se dosud podařilo donutit rezignovat vlády už ve čtyřech kantonech federace. Nermin Nikšić, premiér bosenské fedderace, navrhl pod tlakem protestů uspořádat předčasné volby.

Demonstranti protestují proti přehnaným vládním výdajům a proti vládní korupci uprostřed chronické vysoké nezaměstnanosti a stagnující ekonomiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8365

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2014