Lvovská inteligence žádá, aby stát nediskriminoval občany podle jazyka či místa bydliště

26. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Inteligence západoukrajinského města Lvova žádá centrální orgány, aby uplatňovaly vyváženou kulturní a jazykovou politiku a nedopustily diskreditaci lidí na jazykovém nebo teritoriálním základě.

Hovoří o tom žádost adresovaná parlamentu a vládě, kterou podepsali známí veřejní činitelé, vědci, spisovatelé a novináři ze Lvova. Patří mezi ně i syn hlavního velitele bývalé Ukrajinské povstalecké armády Jurij Šuchevič, fyzik, rektor a bývalý ministr vědy a vzdělání profesor Ivan Vakarčuk, spisovatelé Ivan Kaliněc a Roman Ivanyčuk, disident a prorektor Ukrajinské katolické univerzity Miroslav Marinovič, kulturolog Taras Vozňak, novinář Anton Borkovskij a další.

"Žádáme, aby Nejvyšší rada (parlament), nově jmenovaní členové vlády a úřadující prezident usilovali o vyváženou kulturní a jazykovou politiku. Tisíce obyvatel východu a jihu jsou dezorientovány a nechápou, co se děje, pročež naslouchají pouze moskevské propagandě. Máme šanci vybudovat novou, čestnou a spravedlinou Ukrajinu a uchránit její teritoriální celistvost. Neměli bychom však nařizovat obyvatelům Doněcka nebo Krymu haličský životní styl."

Prohlášení dále konstatuje, že se protestů v minulých měsících bok po boku účastnili příslušníci různých národů žijících na území Ukrajiny, včetně Rusů. Je třeba respektovat kulturní a jazykové potřeby obyvatel východu a jihu země, "aby se na Ukrajině necítili cizí". A žádá, aby byla ukázána principiálně nová kvalita Ukrajiny, která nebude společnost uměle dělit na různé odrůdy. "A my žádáme nedovolit politickým marginálům spekulovat s krví a snažit se zničit územní celistvost naší země", obracejí se na úřady signatáři.

"Uznáváme, že se v průběhu desetiletí na východě a jihu Ukrajiny prováděla politika kulturní kolonizace a deukrajinizace, jejímiž rukojmími se stali obyčejní lidé. Ale jsme proti pronásledování lidí na základě místa bydliště nebo obcovacího jazyka, protože tím se zabývají pouze nepřátelé Ukrajiny", říká se v prohlášení.

Vyšetřování zločinů minulého režimu se podle signatářů výzvy nesmí zvrhnout v lynčování a hon na čarodějnice.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10264

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2014