BBC: Vliv ultrapravicových organizací na vládu na Ukrajině sílí

1. 3. 2014

čas čtení 6 minut

"Chceme čistý národ. Ne jako za Hitlera. Ale naším způsobem tak trochu jako za něho. "

V pátek večer v publicistickém pořadu Newsnight vysílala televize BBC znepokojující reportáž o silném vlivu neonacistických a ultrapravicových skupin na novou ukrajinskou vládu. Dělá to BBC nyní proto, aby se Británie mohla vyvléci ze svých závazků v budapešťské deklaraci, kde se zaručila za územní celistvost Ukrajiny? zeptal se jeden britský divák pořadu Newsnight na Facebooku. (Budapešťská deklarace je však, jak se ukazuje, zcela formálním dokumentem a nezakládá žádnou povinnost pro Británii či USA hájit územní nedotknutelnost Ukrajiny.)

Pořad je k zhlédnutí ZDE, reportáž o neonacistických skupinách na Ukrajině začíná od minuty 7'42", bohužel je záznam pořadu na internetu zřejmě k dispozici jen v Británii. Níže je český překlad reportáže, pod překladem publikujeme několik záběrů z reportáže BBC.

Gabriel Gatehouse, reportér pořadu BBC z Kyjeva v pátek večer: Myslím si, že je to pro ukrajinskou vládu opravdu velmi složitá situace. Nezapomínejte, že je to vláda, která byla ustavena teprve před dvěma dny, provizorně, rychle v rámci revoluce. Tvoří jí skupina naprosto nesourodých lidí, kteří se dali dohromady a nyní převzali funkce státu. Státu, který v mnoha ohledech stále spoléhá na dobrovolníky a aktivisty pro udržování zákona a pořádku. Takže tohle (ruská vojenská přítomnost na Krymu) je pro ně obrovský problém. Ale vsadím se, že za scénu je západní politikové přesvědčují, aby se chovali nesmírně opatrně, aby neudělali chybu Michaila Saakašviliho v Gruzii r. 2008, aby nejednali zbrkle, protože to neskončí dobře. Bylo velmi zajímavé sledovat v pátek tiskovou konferenci Viktora Janukovyče v jižním Rusku. Ten se zapřísahal, že bude dál bojovat za lid Ukrajiny. Popřel, že byl svržen, a znovu použil onu rétoriku o fašistech a teroristech. Slyšeli jsme tuto rétoriku i z Ruska a je to samozřejmě založeno na zprávách, že mezi demonstranty byly ultrapravicové nacionalistické skupiny. To je určitě pravda, ale já jsem strávil posledních několik dní zjišťováním, do jaké míry je ultrapravice motorem této revoluce.

Namísto vzdorných projevů je nyní na náměstí Nezávislosti slyšet melancholické tóny Beethovenovy hudby. Tato revoluce se přesunuje do nové etapy. Avšak mezi květinami a projevy na památku mrtvých probleskuje něco hodně zlověstného. Skupiny ozbrojených mužů pochodují náměstím Nezávislosti s pochybnou ikonografií. Ta žlutá páska na paži je vlčí udice, německý symbol, který používaly některé jednotky SS ve světové válce. Objevují se ultrapravicové nápisy na zdech.

Lidé, kteří svrhli vládu, byli drtivou většinou obyčejní Ukrajinci. Studenti a lékaři, dokonce i rodiny. Lidé, kteří se prostě odmítli vzdát. Ale nejorganizovanější a zřejmě nejefektivnější byla malá skupina ultrapravicových organizací. V konfrontaci s policií byli nejčastěji nejhlasitější nacionalisté. Největší je zřejmě skupina zvaná Pravý sektor. Její členové pochodují po Kyjevě v jednotkách čítajících kolem deseti mužů. Jsou vybaveni baseballovými pálkami. Někdy jsou i ozbrojeni pistolemi. Setkali jsme se s těmito muži, kteří pózovali pro fotografy před vypálenými pozůstatky jejich ústředí. Zeptal jsem se jich na jejich politické přesvědčení.

"Nacionálně-socialistická tematika je mezi některým z nás populární. Myšlenka jednotného národa. Ale všichni v naší organizaci tento názor nesdílejí, ale někteří ano."

"A co vy?"

"Já osobně ty názory zastávám."

"Prosím, vysvětlete to."

"Líbí se mi myšlenka jednotného národa. Chci, aby existoval jeden národ, jeden lid, jedna země."

"A co to znamená?"

"Čistý národ. Ne jako za Hitlera. Ale naším způsobem tak trochu jako za něho. "

A co východ, zeptal jsem se. A co Krym? Kde Ukrajinci pociťují těsně historické vazby na Rusko.

"Ať se ti, komu se líbí Rusko, odstěhují do Ruska. Ukrajina bude jen pro Ukrajince."

Policie z ulic Kyjeva v podstatě zmizela. Zákonnost udržují takzvané "skupiny sebeobrany". Ne všechny zastávají extremistické názory, ale ty, kdo je zastávají, odmítají se nechat filmovat. Pozdě v noci nám zatelefonovala jiná organizace, C14, abychom se setkali s jejím šéfem na jejich nové základně. Ukázalo se, že to byla budova bývalého ústředního výboru komunistické strany. Nyní ji ovládla ultrapravice.

"Jevhen Karas, šéf skupiny C14: Naším cílem je naprosto rozbít veškeré svazky, které spojují naši zemi s imperiální mocností minulosti."

"Tím myslíte Rusko?"

"Nejen Rusko, ale Sovětský svaz."

"Jste nacista?"

"Ne, nemyslím si, že jsem nacista, jsem ukrajinský nacionalista."

"Co to znamená?"

"Hlavní konfrontace je o tom, že některé etické skupiny ovládají podnikatelské struktury, ekonomiku, politiku - - "

"Které etické skupiny?"

"Rusové a židé a Poláci... Některé neukrajinské skupiny mají obrovskou moc v ekonomické a politické oblasti. Samozřejmě, v takové situaci vzniká určité napětí v ukrajinském lidu. Konflikt."

Pan Karas uvádí, že jeho organizace má asi 200 členů. Organizace C14 má vazby na stranu Svobody, která nyní ovládá čtyři ministerstva v nové vládě včetně ministerstva obrany. Dva její poslanci byli nedávno vyfotografováni, jak drží v rukou známé symboly ultrapravicové numerologie. 88 znamená osmé písmeno abecedy, HH, Heil Hitler.

Jurij Levčenko, Strana svobody: "My ve straně svobody vůbec nepodporujeme fašismus. Pro nás jsou nacismus a komunismus dvě strany téže mince. Obojí jsou to totalitní ideologie, které zničily ukrajinský národ, bojovaly proti Ukrajincům a usmrtily miliony Ukrajinců."

Revoluční nadšení se začíná rozplývat a lidé se vracejí k normálnímu životu. Ale je jasné, že to byly radikální organizace, které udržovaly tlak na Viktora Janukovyče a mnoho z nich zastává názor, že toto je jejich vítězství. Otázkou je, kolik moci to v nové Ukrajině poskytne extremní pravici.

Ukrajinská politika je v chaosu. Různé organizace mezi sebou bojují o moc a vliv. Levicové organizace také ovládly některé vládní budovy. Avšak zdá se, že vítězí pravice.

Maksim Butkevič, Centrum pro sociální akci: "Když začaly boje, ty pravicové skupiny začaly přitahovat mnoho mladých lidí a nejen mladých lidí, ale nejrůznější občany. Bývaly to okrajové organizace, teď ale se staly jádrem protestů a jsou v centru těch osob, které nyní mají lidovou legitimitu. Právo rozhodovat."

S jejich protiruskou rétorikou budou události na Krymu zcela zjevně hrát na ruku nacionalistům. Nikdo neví, jak silní jsou co do počtu členů, ale vliv a moc extremní pravice na Ukrajině roste.








0
Vytisknout
14049

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2014