Děti se už asi stydí

3. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Nejen českými agenturami proběhla zpráva, podle níž si ministr obrany Martin Stropnický kvůli invazi na Krym nedokáže představit, že by Rusové dostali zakázku na dostavbu Temelína. "Rusko se tímto bohužel posunulo z rodiny předvídatelných demokratických států a své zájmy uplatňuje prostředky, které lze považovat za nepřípustné a nepřijatelné," měl prohlásit při návštěvě v Brdech.

Tak se na to blíže podívejme.

Rusko invazí na Krym porušilo Chartu OSN. Ale tu už porušilo v roce 2008 invazí do Gruzie. Jaký je v tom tedy vlastně rozdíl? Co se teď najednou změnilo? Porušit Chartu OSN v Gruzii se smí, ale na Ukrajině ne? Rozumíte tomu prosím někdo?

A dále: Francie spolu s dalšími členy NATO porušila Chartu OSN a chartu NATO v roce 1999 nálety na Jugoslávii. Byla tedy francouzská AREVA vyřazena z tendru na Temelín proto, že se Francie "posunula z rodiny předvídatelných demokratických států" do rodiny těch, co humanitárně bombardují? To jsem věru nevěděl.

A navrch: Spojené státy americké porušily Chartu OSN a Chartu NATO namátkou v Panamě v roce 1989, v Jugoslávii v roce 1999 a v Iráku v roce 2003. Ty se tím z "rodiny předvídatelných demokratických států" nikam neposunuly a tendr na Temelín má tedy automaticky získat firma Westinghouse jako poslední zbylý uchazeč? Zajímavé.

Podle mého skromného názoru jestliže je pan ministr nezvratně přesvedčen o nutnosti vyvážet ještě více elektřiny než dnes a jestliže to nutně musí být elektrická energie pocházející z jaderných reaktorů, je dost těžké rozhodnout, od kterého mezinárodního zločince si takovou potenciálně nebezpečnou věc pořídit. Já tedy z hlediska dodržování mezinárodního práva nevidím žádný zásadní rozdíl mezi Ruskou federací, Francií a Spojenými státy americkými. Když už to bohužel musí být, chci, aby tendr na tu věc proběhl standardně a neovlivňovala ho selektivní diskriminace uchazečů údajně na základě parametrů, v nichž se ve skutečnosti od sebe navzájem vůbec neliší.

Vy prosím někdo nějaký významný rozdíl vidíte?

Leda snad - čistě hypoteticky - že by pan ministr věděl ještě o nějaké jiné motivaci...

0
Vytisknout
19978

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2014