Ruský a americký prezident ve válce slov

5. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Barack Obama si v souvislosti s krizí na Ukrajině navzájem vyměňují obvinění. Putin se snaží Američanům připsat zodpovědnost za rostoucí mezinárodní napětí, zatímco Obama viní Putina z porušení mezinárodního práva.

Tato slovní výměna, která je příznakem rostoucího mezinárodního napětí mezi Washingtonem a Moskvou, přišla poté, co Putin vydal první veřejné prohlášení k probíhající krizi - řekl, že nemá v úmyslu území anektovat, vyloučil válku, ale rezervoval si právo použít sílu na ochranu rusky mluvících obyvatel východní části země jako "poslední možnost". Zároveň ruskou invazi na Krym charakterizoval jako "humanitární misi".

Obama a ministr zahraničí Kerry se zjevnou nevěřícností reagovali na tvrzení, že na Krymu nejsou ruské okupační jednotky.

Obama prohlásil: "Přišly zprávy, že Putin si vzal volno a uvažuje nad tím, co se stalo. Existuje silné přesvědčení, že ruská akce porušuje mezinárodní právo. Putin má zřejmě jiné právníky, ale nemyslím, že to někoho zmate."

Na samotném Krymu dál panuje napětí, ruské jednotky vypálily varovné výstřely nad neozbrojené ukrajinské vojáky pochodující po letišti.

Američané prosazují ekonomické sankce vůči ruské elitě a přerušují s Moskvou vojenskou spolupráci. Mimořádný summit EU v Bruselu má ve čtvrtek také rozhodnout o sankcích, pokud Moskva nebude "deeskalovat".

Je možné, že úterní Putinovo vyjádření bude považováno za deeskalaci a sníží tlak na akci proti Rusku.

Putin také varoval, že sankce mohou fungovat oběma směry a pokud se pro ně Evropa rozhodne, bude za to muset těžce platit. Pro EU je obchod s Ruskem důležitý; německá obchodní výměna je desetkrát vyšší než americká, takže pro Washington je mnohem snazší zavést sankce bez obavy z represálií.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12116

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2014