Západ hrozí sankcemi a odsuzuje hlasování na Krymu

7. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

USA a EU připravují proti Moskvě sankce za to, že její jednotky fakticky obsadily Krym a vyvolaly tak největší mezinárodní krizi od studené války. Krymský parlament včera odhlasoval referendum o odtržení od Ukrajiny a připojení k Ruské federaci. Současně odeslal žádost o toto připojení prezidentu Putinovi.

EU hrozí sankcemi, přerušila jednání o klíčové ekonomické smlouvě s Ruskem a o také jednání o vízech. Pokud Rusko nevstoupí do přímých rozhovorů s ukrajinskou vládou, kterou odmítá uznat, hrozí mu další sankce.

Zároveň EU signalizuje, že podpoří asociační dohodu s Ukrajinou ještě před květnovými volbami. Odmítnutí tohoto dokumentu prezidentem Janukovyčem vloni vyvolalo protesty, které ho nakonec v únoru svrhly.

USA připravují finanční sankce a uvalily omezení na poskytování víz ruským činitelům, některým Ukrajincům na Krymu a entitám, které oponují úřadům v Kyjevě. Prezident Barack Obama vyzývá ke stažení ruských jednotek z Krymu.

Ukrajina odmítá referendum na Krymu, k němuž má dojít 16. března, jako nelegitimní a trvá na tom, že Krym je a zůstane integrální součástí země. Podle prozatímního premiéra Arsenije Jaceňuka je armáda připravena reagovat, pokud by ruská vojenská intervence eskalovala dál do ukrajinského území.

Západní představitelé označují referendum konané v podmínkách okupace za nezákonné a v rozporu s ukrajinskou ústavou.

Podle místního zákonodárce Sergeje Šuvajnikova je nyní na Krymu více než 11 000 proruských ozbrojenců, kteří kontrolují všechny přístupy a blokují všechny ukrajinské vojenské základny, které se dosud nevzdaly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10184

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2014