Hague: Vstoupí-li Rusko na východní Ukrajinu, Evropu čeká "ostrý" konflikt

9. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Pokud Rusko vstoupí na východní Ukrajinu, Evropa bude čelit velkému nebezpečí konfliktu, při němž se skutečně střílí, varoval britský ministr zahraničí William Hague. Ministr obvinil ruského prezidenta Putina, že se "velmi přepočítal". Zároveň ale přiznal, že nátlak Západu neodstraní ruské jednotky z Krymu.

Britský premiér Cameron naléhal na Putina, že je nutno snížit napětí ohledně Ukrajiny

9. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron zdůraznil v telefonickém rozhovoru s Vladimírem Putinem v neděli dopoledne, že Putin musí udělat více, aby došlo k snížení napětí na Ukrajině. Požadoval, aby ruský prezident souhlasil s vytvořením kontaktní skupiny, která by mohla vést k přímým rozhovorům mezi Kyjevem a Moskvou. Cameron sdělil Putinovi, že Británie a EU chtějí usilovat o diplomatické řešení.

EBRD: Ukrajina musí výrazně zvýšit ceny plynu a provést radikální hospodářské reformy

9. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Evropská banka pro rekonstrukci a rozvoj (EBRD) je největším investorem na Ukrajině. Přestala financovat ukrajinské veřejné projekty, protože prezident Janukovyč nedělal nic proti korupci. V posledních několika dnech nabídla nové ukrajinské vládě 5 miliard euro, avšak pouze pod podmínkou, že Ukrajina přijme tvrdé ekonomické škrty. Viceprezident EBRD András Simor zdůraznil v rozhlase BBC, že i když s tím Ukrajina bude souhlasit, čekají ji tvrdé časy:

Rusko tvrdí, že v Doněcku byli nasazeni američtí žoldnéři

9. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve městě Doněck na východní Ukrajině, odkud pochází svržený prezident Janukovyč, byli tento týden spatřeni neznámí ozbrojenci, které zachytil amatérský videozáznam. Podle ruských zdrojů jejich vybavení odpovídá americké soukromé společnosti Blackwater (dnes působící pod názvem Academi) a jsou jich asi tři stovky. Spekuluje se o tom, že může jít o americké žoldnéře najaté kyjevskými úřady. V Doněcku tento týden probíhaly velké proruské demonstrace.

Přímočará podpora Kyjeva rozhodně není namístě

9. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Jestliže Moskva dobudoucna představuje pro Evropu bezpečnostní riziko, neznamená to ovšem, že by se evropské státy měly postavit do jednoho šiku za současné kyjevské úřady.

28. června 1914 skupina příznivců srbské organizace Černá ruka provedla v Sarajevu atentát na rakouského následníka trůnu a jeho ženu, čímž vyvolala I. světovou válku. Rakousko předtím svévolně okupovalo Hercegovinu a to je považováno za hlavní motiv útoku. Znamená to snad, že mezinárodní podpora a sympatie měly stát na straně Černé ruky?

Pomozte nám prosím s výzkumem

Vyplňte dotazník týkající se vašich politických názorů a názorů na současnou podobu KSČM

4. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Postgraduální studentka na univerzitě v Glasgow Lani Seeliger píše diplomovou práci o tom, proč je v České republice tak populární Komunistická strana Čech a Moravy. Připravila dotazník, jehož vyplnění vám zabere asi dvacet minut. Prosíme, vyplňte nám pro tuto vědeckou práci náš dotazník.

Podrobnosti a dotazník naleznete ZDE

Děkujeme

Jan Čulík

šéfredaktor

Technická poznámka: Programátor měl problémy upravit existující dotazníkový systém, tak, aby se při záporné odpovědi na nějakou otázku dalo přeskočit několik irelevantních otázek (například, odpovíte-li, že jste nikdy nehlasovali pro KSČM, mělo by být možné přeskočit otázky, v kterých letech jste pro KSČM hlasovali). V těchto případech prosím zvolte odpověď "Otázka je irelevantní". Děkujeme.

Svoboda projevu v České republice

9. 3. 2014 / Michal Mašín

čas čtení 1 minuta

Nemohu odolat a posílám vám jeden výplod jednoho z diskutérů na novinkách.cz, píše Michal Mašín.

Jeho příspěvek plně dokazuje, jak jsou na tom zaměstnanci v ČR s jejich právy. Tohle si zaslouží vytisknout a zarámovat. Můj bývalý zaměstnavatel také zadržoval výplaty, ale až k takovéhle křivárně nesáhl.

Aby někomu na základě jeho politického názoru zadrželi výplatu a pak se ten duševní gigant ještě veřejně pochlubil, na základě čeho chce jeho otec své pracovníky vyhodit, to už je fakt silný kafe.

Zahraničním pozorovatelům z OBSE bylo zabráněno vstoupit na Krym

8. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

  • Televizní štáb BBC byl svědkem fyzického útoku Rusů na proukrajinské shromáždění v Sevastopolu: ""Dost děsivé..."
  • V Simferopolu se v neděli koná velká proruská demonstraceZDE
  • Blíže neoznačení "ozbrojenci" zasáhli střelbou nad vnitroukrajinskou hranicí s Krymem neozbrojené letadlo ukrajinské pohraniční stráže. Letadlo začalo hoře, tři členové posádky vyvázli bez zranění.
  • Předseda Evropské komise José Manuel Barroso konstatoval, že se EU rozhodla "okamžitě" podepsat politické kapitoly Asociační dohody s Ukrajinou. EU má "dluh a povinnost solidarity" s Ukrajinou, řekl Barroso v Athénách.
  • Zahraničním pozorovatelům z OBSE bylo zabráněno vstoupit na Krym. Vojáci před nimi varovně stříleli do vzduchu.
  • Ukrajina dováží asi 70 procent svého zemního plynu z Ruska a používá plyn pro asi 20 procent výroby svého elektrického proudu. Více než polovinu elektřiny generuje Ukrajina svými 15 jadernými reaktory, které také dostávají palivo z Ruska, ale alternativy by bylo lehčí získat. Avšak dodávky zemního plynu do EU jdou přes Ukrajinu. Není jasné, jak by si EU poradila bez ruského plynu.
  • Velvyslanci z Maďarska, z Polska, ze Slovenska a z České republiky apelovali na Spojené státy, aby zvýšily vývoz zemního plynu do Evropy.
  • První držitelka ukrajinské medaile na paralympijských hrách v Soči ji věnovala "nezávislé Ukrajině" a apelovala za mír.
  • Polsko oznámilo, že evakuovalo svůj konzulát na Krymu.
  • V Charkově demonstrovaly asi tři tisíce proruských demonstrantů "proti fašismu, za referendum a za ruštinu".
  • Ukrajinský ministr zahraničí Andrej Deščyca uvedl, že je přesvědčen, že se Ukrajina obejde bez ruského plynu.
  • V Simferopolu na Krymu se konají ukrajinská a ruská demonstrace.
  • Rusko uvažuje o zrušení amerických vojenských inspekcí, které se konají podle smlouvy o omezení zbrojení.
  • Dymytro Jaroš, šéf ukrajinského nacionalistického Pravého sektoru oznámil, že bude kandidovat na prezidenta Ukrajiny. Jaroše a jeho strany oponenti charakterizují jako neonacisty. Jaroš řekl na tiskové konferenci, že Moskva vyslala popravčí četu s cílem ho usmrtit.
  • V Doněcku se konají proruské demonstrace.
  • Po celé Ukrajině se konají demonstrace na podporu ruského zásahu a na podporu ukrajinské vlády.
  • Čína vyzývá ke klidu. Čínský ministr zahraničí Wang I vyzval ke klidu a k uměřenosti a naléhal na všechny zúčastněné strany, aby respektovaly základní zájmy všech.

Británie nabízí pro Krym "speciální režim", pokud se Putin vzdá své "kágébácké mentality"

8. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Náměstek britského premiéra, liberální demokrat Nick Clegg konstatoval, že Krym je v jiné kategorii než ostatní Ukrajina a Rusko tam má "výrazný otisk"

Británie je přesvědčena, že Krym je v jiné kategorii než ostatní Ukrajina a mohl by dostat speciální status, pokud se Vladimír Putin vzdá své "kágébácké mentality", konstatoval náměstek britského premiéra Nick Clegg. Británie a celá EU prý podle něho uznávají, že Moskva bude hrát ústřední roli při určení ústavní budoucnosti Krymu.

Šéf britských liberálních demokratů apeloval na Putina, aby zahájil "civilizované rozhovory" s Kyjevem a podpořil prozatímního ukrajinského premiéra Jaceňuka, který řekl v pátek, že civilizovaný svět neuzná referendum z 16. března, jehož cílem má být vrátit Krym Rusku.

Malajské aerolinie pohřešují letadlo s 227 cestujícími a 12 členy posádky na palubě

8. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Byl to "spolehlivý" Boeing 777, letěl z Kuala Lumpur do Pekingu. Cestující byli ze 14 zemí světa, většina z nich byli Číňané. Letadlo zmizelo z radaru ve 2.40 hodin místního času v sobotu ráno (ve 21.40 středoevropského času v pátek). Letadlo nevyslalo žádný nouzový signál a nebyly nalezeny žádné trosky. Vietnam posléze objevil na mořské hladině olejové skvrny. Dva cestující na palubě zmizelého letadla cestovali na ukradené pasy - italský a rakouský. Z radarového záznamu vyplývá, že se možná letadlo pokusilo vrátit do Kuala Lumpur. Předměty dosud nalezené v moři nemají s letadlem nic společného. Černá skříňka letadla nevysílá žádný signál.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dvě poznámky

8. 3. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 1 minuta

1) V souvislosti s dnešní katastrofou letadla Boeing 777 si dovoluji namítnout, že formulace: "Byl to "spolehlivý" Boeing 777 ..." je nepřípadná. Tedy pokud jde o použití uvozovek. Zmíněný model byl v několika versích uveden do provozu v roce 1995 a dosud měl jen 3 oběti na lidských životech. Patří tedy mezi nejbezpečnější dopravní letadla na světě vůbec.

Dnes je to právě 24 let, co odešla legenda

8. 3. 2014 / Tomáš Franke

čas čtení 11 minut

Tomáš Holý *17.3.1968 +8.3.1990*

Byl nejznámější českou dětskou filmovou hvězdu své doby. Na filmovém festivalu v Monte Carlu v roce 1979 jej porota nazvala nejlepším dětským hercem od dob Shirley Templové.

Jeho příběh začíná obyčejně. Náhodou. V roce 1976 natáčel režisér Oldřich Lipský známou komedii Marečku, podejte mi pero. Potřeboval dětského herce pro jeden malý záběr: Malý školák vejde do třídy a podá učiteli chemie vzkaz od ředitele školy. Dětský herec, kterého sehnala produkce ale onemocněl a režisér Lipský se obrátil na svůj štáb: "Pokud někdo znáte malého kluka, který dokáže říct tři věty a neroztřese se před kamerou, přiveďte ho". Přihlásil se Tomášův strýc, který ve štábu pracoval jako rekvizitář. Příštího dne přivedl svého synovce Tomáše Holého, bylo mu tehdy jen 7 let. Tomáš nejenom, že dokázal říct své tři věty a neroztřásl se před kamerou ale dodal záběru tu správnou náladu -- starý profesor se náležitě upatlal Tomášovým bonbónem a pak se přilepil k papírovému lístku se vzkazem. Navíc si dokázal během jediného dne získat sympatie celého štábu.

PŘEČETLI JSME:

Rozpady manželství dělají z tisíců lidí exekuční štvance

8. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Rozpady manželství dělají z tisíců lidí exekuční štvance

Rozpady manželství dělají z tisíců lidí štvance naháněné exekutory. Mnozí k tomu přijdou jako slepí k houslím. Jako například pětatřicetiletý manažer Jiří P. z Prahy. Jeho stále ještě manželka si vzala na truc vysokou půjčku, on o tom nevěděl, a teď mu z výplaty nezůstává téměř nic.

Zdroj: ZDE

Henry Kissinger: Jak skončí krize na Ukrajině

7. 3. 2014

čas čtení 6 minut

Veřejná diskuse o Ukrajině je konfrontační. Ale víme, kam směřujeme? Za svůj život jsem zažil čtyři války, které byly vždycky zahájeny s obrovským nadšením a velkou podporou veřejnosti, avšak ani u jedné z nich jsme nevěděli, jak ji skončit a ze tří z nichž jsme se jednostranně stáhli. Zkouškou politické strategie je, jak skončí, nikoliv, jak začíná, píše v deníku Washington Post Henry Kissinger, americký ministr zahraničí v letech 1973-1977.

Příliš často je otázka Ukrajiny prezentována jako jasná konfliktní alternativa: zda se Ukrajina připojí k Východu, anebo k Západu. Ale jestliže má Ukrajina přežít a jestliže má prosperovat, nesmí být výspou ani jedné strany proti druhé - musí fungovat jako most mezi nimi.

Ve vztahu k Rusku nemá Evropa vůbec jasno:

Putinovy priority, záměry, ideologie?

8. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Základní podmínkou vyjasnění toho, v jakých parametrech bude napříště Evropa fungovat, je promyslet, o co Putinovi a ruským elitám vlastně jde. To se pochopitelně příliš nedaří ani v kontaktu s propagandou, díky níž teď vypadá Satan proti ruskému prezidentu jako docela fajn chlap; ale nedaří se to ani za zuřivého řevu patologických rusofilů, že "Rusko vždycky jenom reaguje".

Jaké jsou tedy Putinovy krátkodobé priority, střednědobé cíle, dlouhodobá ideologie?

Ruští vojáci "zaútočili na ukrajinskou základnu v Sevastopolu"

7. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Ozbrojenci, o nichž se usuzuje, že to byli Rusové, pronikli na ukrajinskou základnu. Tvrdilo se, že armádním vozidlem KaMAZ prorazili vrata základny, avšak reportér tiskové kanceláře Reuters neviděl na vratech žádné poškození. Vojáci obsadili základnu beze střelby a nikdo nebyl zraněn. Reportér deníku Guardian Shaun Walker hovořil s náměstkem velitele stanoviště Jucharina Balka. Bylo mu sděleno, že "ruská vojska" zaútočila na bránu a hrozila ostrou střelbou, Ukrajinci je ignorovali, pak dorazily místní "sebeobranné" jednotky a zbily přítomné novináře, pak Rusové zmizeli do noci. Ukrajinský plukovník sdělil reportéru tiskové kanceláře Reuters, že "základna je velká a Rusové obsadili jen její malou část". Jiný nejmenovaný ukrajinský činitel sdělil tiskové kanceláři Reuters, že nyní mezi ukrajinskými vojáky na základně a útočníky vyjednává.

Podle reportéra Telegraphu Rolanda Oliphanta incident skončil. Zástupce ukrajinského velitele sdělil novinářům, že asi 30-60 Rusů, kteří zaútočili na základnu, opustilo prostor ve svých nákladních automobilech, poté co dosáhli dohody s ukrajinskými důstojníky. Podle důstojníkova vyjádření měli Rusové svolení střílet a "sebeobranné" jednotky, které je doprovázely, byly vyslány, aby se zaměřily na novináře.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Francie dodá Rusku dvě hypermoderní válečné lodě

7. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

  • Francie dodá Rusku dvě hypermoderní válečné lodě typu Mistral, potvrdil francouzský prezident Hollande. Jsou to válečné lodě o výtlaku 22 000 tun, schopné mít na palubě 16 vrtulníků, čtyři přistávací zařízení, 13 bojových tanků a až 450 vojáků. Stárnoucí ruské námořní flotile to poskytne kapacitu rychlé reakce.
  • Mluvčí ruského prezidenta Vladimíra Putina sdělil reportérům, že Moskva neočekává vznik nové studené války: "Doufám, že nevznikne. Jsem přesvědčen, že tohle není studená válka a doufám, že nezačne a chci v to doufat. Ještě je naděje, že bude nalezena nějaká shoda v některých bodech v důsledku dialogu, který naši partneři, díky Bohu, jetě neodmítli." - Peskov zesměšnil požadavek, aby se konaly rozhovory mezi Ruskem a novou ukrajinskou vládou za zprostředkování Západu s tím, že to, jak Západ jednal během krize na Ukrajině, ho připravilo o jeho důvěryhodnost. Peskov také dodal, že se Rusko obává, že by došlo k etnickému pronásledování občanů na Krymu a ve východní Ukrajině, kdyby "ti, kdo stáli za pučem v Kyjevě" dosáhli svou mocí do těchto oblastí.
  • Syrský prezident Bashar al-Assad poslal dopis Vladimíru Putinovi, v němž označil vojenské převzetí Krymu za "moudrou politiku" a popřál mu, aby se mu podařilo po "puči" nastolit na Ukrajině "bezpečnost a stabilitu".
  • Týmu pozorovatelů z OSCE bylo už druhý den zabráněno neidentifikovanými ozbrojenci vstoupit na půdu Krymu.
  • Dočasný premiér Ukrajiny Jaceňuk řekl znovu v americké televizi CNBC, že na Krymu se nebude konat žádné referendum. "Je absolutně a úplně nelegitimní. Nikdo ho neuzná, leda Severní Korea, možná Sýrie a Venezuela. Krym zůstane integrální součástí Ukrajiny. Tečka."
  • Ministerstvo zahraničí Ruska konstatovalo, že rozhodnutí EU zastavit rozhovory o bezvízovém vstupu Rusů na její územi jsou "nesmírně nekonstruktivní". Rusko "nepřijme jazyk sankcí a hrozeb" a pokud budou sankce uvaleny, zavede odvetná opatření.
  • Delegace krymských poslanců navštívila v pátek Moskvu a byla přivítána potleskem od nejvyšších představitelů ruského parlamentu a od prokremelských demonstrantů. Šéf delegace z krymského parlamentu Vladimir Konstantinov se vyjádřil, že země, kterou občané Krymu milovali, Ukrajina, "byla úplně zrazena a zmizela". Označil kyjevskou vládu za nelegitimní a "velmi agresivní". "Ale přijme nás Rusko?" ptal se. Valentina Matvienko, předsedkyně horní komory ruského parlamentu, řekla, že ano: "Pokud občané z Krymu projeví svou vůli a rozhodnou se vstoupit do Ruska, my jako horní komora parlamentu to rozhodnutí podpoříme." Ruský hospodářský deník Kommersant uvedl, že včlenění Krymu do Ruska bude Rusko stát 3 miliardy dolarů ročně.
  • Ruské ministerstvo zahraničí nyní reagovalo na středeční prohlášení NATO, že bude revidovat spolupráci s Ruskem a suspendovat plánování týkající se syrských chemických zbraní. Ruské ministerstvo zahraničí označilo toto prohlášení za "zaujaté a předsudečné" a dodalo: "Považujeme za nesmírně nebezpečné pokusy přivést na Ukrajinu "faktor NATO". Tamější situace je už tak složitá a delikátní, vytváří dodatečné napětí a ochromuje možnosti urovnání situace".
  • Ruský prezident Vladimír Putin energicky hájil zásah Ruska na Ukrajině. Zdůraznil, že je naprosto v souladu s mezinárodním právem.
  • EU a USA zavedly proti Rusku drobné sankce: hlavně se zaměřily na malé počty osob, jimž zrušily možnost žádat o vízum a zmrazily jejich finanční vklady na Západě. Barack Obama později argumentoval, že USA a EU "hájí princip státní suverenity".
  • Obama a Putin vedli hodinový telefonní rozhovor, který nevyřešil nic.

Britský konzervativní premiér o MDŽ

8. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Na MDŽ oslavujeme úspěchy žen a musíme zdvojnásobit své úsilí k ukončení diskriminace a perzekuce po celém světě, napsal na Twitteru v sobotu konzervativní britský premiér David Cameron. (Reakce občanů tamže nebyly příliš příznivé. "Co takhle uzavřít imigrační vazební střediska, kde jsou ženy znásilňovány? Just brainstorming," napsal ironicky jeden občan.)

Mezinárodní den žen je jen potvrzením jejich nesvéprávného postavení v ČR

8. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Potvrzuje to totiž jejich jinakost. Pokud by společnost považovala ženy za rovné mužům, nedělala by kolem nich tanečky, které zastírají podřízenost žen. Každý chlap by považoval za absurdní a ponižující, kdyby mu někdo dával k "mezinárodnímu dni mužů" kytici, nebo se na jeho počest v práci opíjel. Proč lidem nedojde, žeSvětové hospodářské fórum: ČR je v rovnosti pohlaví na 83. místě ve světě!je to ponižující i pro ženy? poznamenává Jan Čulík.

Světové hospodářské fórum: ČR je v rovnosti pohlaví na 83. místě ve světě! ZDE

MDŽ - mužský den žen

8. 3. 2014 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Mezinárodní den žen se nás již netýká. Byl odsunut decentně stranou, jako všechno co zbylo z trapné komunistické minulosti, za kterou se my demokraté tolik stydíme, ačkoliv jsme se v ní tolik ekonomicky, kariéristicky a stranicky angažovali. Jsme dnes přece demokraté, a kdo je víc?!

Mezinárodní den žen je již relikvií také z gerontologických důvodů. Týká se již jenom starých, nemohoucích a zbytečných žen, o které naše ekonomika a pudy nemají již vůbec žádný zájem. Uznejte sami, co se starými bábami? Dnes máme mladého a lépe zhodnoceného valenčního Valentýna.

Názor z Ruska:

O mediální válce

7. 3. 2014

čas čtení 6 minut

Dnes během živého vysílání televize Russia Today America prohlásila moderátorka Liz Wahl, že pro nás už odmítá pracovat, protože nesouhlasí s redakčním postojem naší televize. Chci se k tomu vyjádřit, napsala na stránkách Russia Today anglicky Margarita Simonjan.

V dnešních dnech to vyžaduje hodně odvahy pracovat pro Russia Today. Dosud jsem nikdy nebyla svědkem toho, aby byli RT a její novináři takto zastrašováni. Podívejte se sami, co udělali chudákovi Abby. Nejprve Abby otevřeně vyjádřila svůj nesouhlas s postojem Ruska ve vysílání - a za to ji v podstatě udělali v Americe hrdinou. Ale pak Abby všem připomněla, jak silně taky nesouhlasí s americkým postojem, a dodala, že je hrdá, že může pracovat pro RT, protože tam může vyjadřovat své názory. Neuplynula ani hodina a jméno Abby bylo skandalizováno takovým způsobem, že pro to takhle pozdě večer nemám slov. Americká mainstreamová média ji začala obviňovat, že celou věc zmanipulovala jako reklamní trik. Označili Abby za konspiračního teoretika a poukazovali na to, že v minulosti byla politickou aktivistkou. V období kratším než 24 hodin ji nejprve chválili a pak ji zatracovali. A to všechno před jejími kolegy, včetně Liz Wahl. Jak si myslíte, že to na ně působilo, když toho byli svědky?

Co je sporného na prohlášení editorky z Russia Today?

7. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Nemohu říkat "Podporuju svou zemi". Kritický novinář a každý soudný občan musí být nezávislý i na své zemi, tedy na jejích mocenských a establishmentových strukturách. Nacionalismus je zhoubný, míní Jan Čulík.

Šokující porušení práv mediálních analytiků

7. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

BBC a Russia Today se teď navzájem odsuzují za zkreslování zpravodajství a vysílají navzájem ukázky ze svých zpravodajských pořadů. Je to šokující porušení práv a pracovních příležitostí mediálních analytiků a myslím, že bychom měli zavést odvetné akce tím, že začneme vyrábět zpravodajské pořady, napsal na facebooku slavný mediální analytik z Glasgow University Greg Philo.

Zfušovaný Majdan?

7. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Ze zprávy o odposlechnutém telefonátu mezi unijní ministryní zahraničí Catherine Ashtonovou a šéfem estonské diplomacie Urmasem Paetem vyplývá, že za střelbou do protivládních demonstrantů v Kyjevě, kdy byla snipery ukrytými na střechách domů usmrcena řada osob, by mohla stát ukrajinská opozice. Toto sdělila estonskému ministru zahraničí lékařka Olga Bogomolcová na Majdanu. Ta se však, když se tato informace stala globální zprávou číslo jedna, věci poněkud zalekla a své poznatky, soukromě poskytnuté ministrovi, v rozhovoru se zpravodajem Daily Telegraphu  odvolala. Z případu je však zjevné, že je nutno ho vyšetřit.

RASISMUS V ČR:

Neumět oddělit establishment a lidi je projevem hlouposti

7. 3. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 2 minuty

Jan Čulík má pravdu. Neumět oddělit establishement a zemi a její lidi je opravdu projevem hlouposti. Psát o Rusku, že je "vředem" a nepatří do Evropy či dokonce varovat před přítomností Rusů v České republice a doslova je označovat za nějakou potenciální pátou kolonu, je opravdu xenofobní rasismus.

V české společnosti ale jen málo lidí chápe obsah slova rasismus a domnívá se, že rasismus musí nějak korelovat s barvou kůže. To je omyl. Je to způsob uvažování o těch, kteří nějak a něčím neodpovídají údajné normě nějaké společnosti a ta norma je přitom považovaná za kulturně nadřazenou, zatímco odlišnost je považována za projev "něčeho horšího" či "špatného". Rasismus v sobě vždycky obsahuje hierarchický vztah nadřazený - podřadný.

Jaceňuk: Podmínkou jednání s Moskvou je odchod ruských vojsk z Krymu

7. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk prohlásil, že k zahájení rozhovorů s Ruskou federací o situaci na Krymu je nezbytné, aby z tohoto území odešly ruské jednotky.

"Signálů je mnoho. Rozhodnutí zatím ne. Deklarovali jsme zřetelně svou připravenost vést rozhovory s ruskou vládou, ale proto naši ruští sousedé, kteří se musí stát ruskými partnery, za prvé musejí stáhnout vojska, za druhé, plnit dvoustranné a mnohostranné závazky, které Rusko podepsalo. Za třetí, přestat podporovat separatisty a teroristy, kteří se nacházejí na teritoriu autonomní republiky Krym, za čtvrté - celému světu dát najevo, že ano, Ukrajina a Rusko začaly budovat nový typ vztahů," řekl Jaceňuk na tiskové konferenci v Kyjevě.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Velký bratr má vždycky pravdu, aneb Když zdravý rozum onemocní

7. 3. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Vrhni se do ohně, aby sis naloupil: Využij pro svůj prospěch nesnáze druhých.
Japonské umění války

"Odporná extáze strachu a pomstychtivosti, touha zabíjet, mučit, rozsekat obličeje kovářským kladivem projela všemi jako elektrický proud a změnila každého i proti jeho vůli v ječícího šílence." Pokud vám snad tento citát připomíná ještě nedávnou žhavou realitu těžce zkoušené Ukrajiny, nenechte se mýlit. To jenom George Orwell v knize 1984 popisuje cílené vyvolávání nenávisti ve světě ovládaném Velkým bratrem, ve světě, který potřebuje ke své existenci nepřítele jako masožravá květina hmyz.

Západ hrozí sankcemi a odsuzuje hlasování na Krymu

7. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

USA a EU připravují proti Moskvě sankce za to, že její jednotky fakticky obsadily Krym a vyvolaly tak největší mezinárodní krizi od studené války. Krymský parlament včera odhlasoval referendum o odtržení od Ukrajiny a připojení k Ruské federaci. Současně odeslal žádost o toto připojení prezidentu Putinovi.

Putin může "vytvářet fakta"

7. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Moskva velmi spěchá, aby záležitost dovedla do konce. Referendum o členství Krymu je nyní již podruhé přeloženo na dřívější termín, má se konat 16. března. Prezident Putin přitom nemá žádné zábrany a tak vlastně nezáleží na tom, zda bude mezinárodní právo porušeno 16., nebo 30. Anexe už dávno začala. Je však zřejmé, že referendum může dodat potřebnou legitimitu, která uklidní obavy uvnitř republiky, píše Klaus-Helge Donath v levicovém listě Tageszeitung.

Čína žádá, aby na Ukrajině byla respektována práva všech etnik

7. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Čína včera vyslovila požadavek, aby na Ukrajině byla respektována práva všech etnických skupin. Mluvčí ministra zahraničí Čchin Kang zopakoval, že Čína podporuje řešení krize politickými a diplomatickými prostředky.

Měly by být přitom respektovány zájmy všech partnerů.

Peking již dříve dal najevo, že se hodlá držet principu nezasahování do vnitřních záležitostí a respektu k nezávislosti, suverenitě a teritoriální integritě Ukrajiny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Krymští Tataři vyzývají k bojkotu referenda

7. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Madžlis krymskotatarského národa neuznává referendum vypsané proruskými úřady na 16. březen. Místo toho vyzývá všechny obyvatele Krymu nezávisle na jejich národnosti, aby hlasování zcela bojkotovali. Informoval o tom předseda Madžlisu Refat Čubarov v televizi ATR.

Čubarov je toho názoru, že v podmínkách "právních bakchanálií" povede referendum k "další destabilizaci situace na Krymu".

Referendum se má uskutečnit 16. března a bude se v něm hlasovat o začlenění Krymu do Ruské federace.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Londýnská policie byla shledána nekompetentní a zkorumpovanou

7. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

V dubnu 1993 byl v Londýně z rasových důvodů ubodán k smrti na autobusové zastávce osmnáctiletý mladík Stephen Lawrence, čekající pokojně na autobus. Londýnská policie přes dvacet let nenašla vrahy, namísto toho poslala špióna, aby sledoval rodinu pozůstalých. Až v roce 2012 byli odsouzeni jeho dva vrazi na 15 a 14 let vězení. Ve čtvrtek byla zveřejněna tzv. Ellisonova zpráva o tomto skandálu. Zjistila,

  • že John Davidson, jeden z detektivů vyšetřujících vraždu Stephena Lawrence, byl zkorumpovaný a měl vazby na otce jednoho z vrahů
  • Četné důkazy o korupci londýnská policie záměrně skartovala.
  • Celá instituce londýnské Metropolitní policie byla promořená skrz naskrz rasismem.

Konzervativní ministryně vnitra Theresa Mayová v parlamentě konstatovala, že je zprávou šokována, a nařídila nové veřejné vyšetřování celé věci. Jedno takové veřejné šetření se už konalo v roce 1993, ale bylo zfalšováno.

Trestně stíháni budou také tajní policisté, jejichž úkolem bylo špehovat levicové aktivisty a donášet na ně a kteří přitom se špehovanými ženami navázali sexuální styky a dokonce s nimi zplodili děti, po ukončení špehovacího úkolu z jejich života zmizeli.

Další informace v angličtině ZDE ZDE

Odsoudí evropská levice porušování lidských práv ve Venezuele?

7. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Třiadvacetilá Geraldine Morenová byla příslušníkem venzuelské Národní gardy dvakrát střelena do tváře brokovnicí. Oslepená a znetvořená studentka zemřela o tři dny později. Byla jednou ze čtyř demonstrantů zabitých venezuelskými ozbrojenými silami během února. Další tři byli zavražděni skupinami známými jako "colectivos" - civilními ozbrojenými skupinami otevřeně podporovanými vládou - a sedmnáctiletý chlapec byl během protestů přejet vládním zaměstnancem, píše v deníku Guardian Reynaldo Trombetta.

Střet na Krymu je ovoce západní expanze

6. 3. 2014

čas čtení 6 minut

Úsilí zvnějšku ovládnout Ukrajinu přivedlo fašisty k moci a zemi dostalo na pokraj konfliktu

Je známo, že diplomatická prohlášení jsou pokrytecká a řídí se dvojím metrem. Avšak západní kritika ruské intervence na Krymu nyní dosáhla extremní míry sebeparodie. Dosud nekrvavá intervence je "neuvěřitelným aktem agrese", vyjádřil se americký ministr zahraničí John Kerry. V jednadvacátém století se prostě neprovádějí invaze na základě "naprosto vymyšlené záminky", zdůrazňoval Kerry a spojenci Ameriky souhlasili, že došlo k nepřijatelnému porušení mezinárodního práva, za něž bude Rusko muset "platit".

Že taková tvrzení pronášejí státy, které uskutečnily nejhorší čin nevyprovokované agrese v moderní historii na základě vymyšlené záminky - proti Iráku v protizákonné válce, v níž do současnosti podle odhadů zahynulo 500 000 lidí, které provedly invazi do Afghánistánu, provedly krvavou změnu režimu v Libyi a zabíjejí tisíce lidí útoky bezpilotními letadly v Pákistánu, v Jemenu a v Somálsku, a to všechno bez schválení Rady bezpečnosti OSN, je horší než absurdní, píše v deníku Guardian Seamus Milne.

Anexe Krymu: Definitivní konec poválečného mezinárodního řádu

6. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Je jen otázkou týdnů, kdy bude ukrajinská autonomní republika Krym definitivně připojena k Ruské federaci. Žádost již byla oficiálně odeslána, ruský parlament pracuje na příslušném zákonu, referendum přesunuté čerstvě již na 16. březen fakticky pouze schválí, co se již stalo. Ukrajinská vojska zde umístěná byla označena promoskevskými úřady za "okupační".

V evropských mezistátních vztazích, jež se ustavily po 2. světové válce, tak vzniká průlom velikosti železničního tunelu. A precedens, který do budoucna může přinést spoustu mnohem horších problémů, než jen samotná otázka Krymu.

Kde je na Ukrajině nezávislá justice?

6. 3. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Chtěl bych se podělit o několik myšlenek, které mne napadají v souvislosti s celým děním na Ukrajině. Současná "revoluce" bývá přirovnávána k sametové revoluci u nás. Jenže u nás proběhla např. generální stávka a protestovalo se po celé zemi. A šlo také o zásadní změny, např. zrušení vedoucí úlohy KSČ, zboření železné opony atd. Nikdo soudný podle mne nemůže očekávat, že na Ukrajině zkorumpovaný režim pana Janukovyče nahradí nějaké švédské reálie.

Mimochodem pro potlačení korupce je důležitá práce nezávislé justice a veřejné správy, na Ukrajině ale justice i veřejná správa zřejmě slouží těm, kdo jsou zrovna u moci, tedy nějakým oligarchům, ať už těm nebo oněm. Události na Majdanu na tom nemohou nic změnit, leda že by justice byla nahrazena nějakým typem lidového soudu a lynče.

Nezvěstní na Ukrajině - naléhavý apel o pomoc

6. 3. 2014 / Amy Mackinnon

čas čtení 3 minuty

Otec ukrajinské studentky v Glasgow je mezi stovkami nezvěstných osob v Kyjevě. Alice Supronová prosí o naléhavou pomoc při hledání jejího otce, který byl naposledy spatřen před čtrnácti dny. Přicházejí nepotvrzené zprávy, že Ukrajinci jsou unášeni a mučeni muži s ruským přízvukem. Podle lidskoprávní organizace EuroMajdan SOS bylo usmrceno nejméně 90 osob a 292 osob se pohřešuje.

Oleksej, 58, byl naposledy viděn, jak se svým přítelem Sergejem Testovem prochází parkem Družby národů v Kyjevě dne 16. února. Když se toho dne večer Oleksej nevrátil domů, jeho manželka vyvolala poplach.

Co je horší, Rusko nebo Amerika?

6. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Zdá se že znovu, pod vlivem nekritické protiruské propagandy v pražských médiích, značná část české veřejnosti má tendenci obhajovat ruský zásah na Krymu a zpochybňovat lidové povstání v Kyjevě, protože v něm hráli výraznou roli i neofašističtí aktivisté. Myslím, že je to ideologická zaslepenost podobná, jakou vidíme u nekritických antikomunistů náruživě kopajících do komunistické mrtvoly ještě čtvrt století po pádu komunismu.

Česko: Myš, která řve. Hystericky a hloupě

6. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Neměl jsem a nemám žádné iluze o českých médiích, je však pro mě šokující, i když nepříliš překvapivé, že v nynější ukrajinské krizi se znovu prokázalo, jak patologicky nízká je úroveň osob, píšících do českých sdělovacích prostředků. Každý musí být doslova šokován vlnou nenávisti a hysterie vůči Rusům a Rusku, jaká se v těchto dnech lavinovitě šíří českými sdělovacími prostředky. Co si asi mohou tak o Češích a jejich úrovni myslet Rusové, kteří žijí v České republice? Nemohou mít pro Čechy, kteří tento hnus dopustí, nic než pohrdání.

Ukrajina: Nebude řešení, dokud Západ nepochopí své minulé chyby

6. 3. 2014

čas čtení 4 minuty

Západní politikové většinou vykreslují celou kontroverzi ohledně Ukrajiny jako naprosto jednostrannou - všechno je to vina Ruska. Avšak krymská krize má přímé vazby na pošetilé kroky, které Západ učinil po pádu Sovětského svazu, píše v deníku Guardian bývalý australský premiér Malcom Fraser (v letech 1975-1983).

Po pádu Sovětského svazu mnozí doufali, že bude možno odložit ideologii studené války a že mocnosti začnou spolupracovat pro lepší svět. Role NATO skončila.

"Hitler byl plodem Versailleského systému"

6. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

V některých rebelantských textech se objevují bonmoty právě toho typu, jaký jsem použil v nadpisu. Skutečnost je však vrstevnatější než všechny bonmoty a vyžaduje mnohem odstíněnější přístup, než nasypání popela na vlastní hlavu.

Je do značné míry pravda, že bez nespravedlivě protiněmeckého uspořádání po I. světové válce by se Hitler k moci nejspíš nedostal. Nemyslím ale, že by zmíněný bonmot ocenili lidé v Československu v roce 1938, v Polsku v roce 1939 či v SSSR v roce 1941. Museli totiž jednat zde a nyní a nemohli změnit minulost.

Putinova doktrína

6. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

KD│ Zatímco svět zůstal bez dechu a zdálo se, že kvůli Krymu bezprostředně hrozí válka, Vladimir Putin zůstával odhodlaně zticha. Nyní ruský prezident toto ticho prolomil. "Rusko neuvažuje o anexi Krymu," řekl novinářům v Moskvě uvolněný Putin. Avšak ruské použití ozbrojené síly v několika posledních dnech porušilo suverenitu a integritu Ukrajiny - a nejen na Krymu, konstatuje ukrajinský komentátor Deutsche Welle Bernd Johann.

Pokladní v Makru podaly hromadnou stížnost

6. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Odborového svazu pracovníků obchodu

Strach a obavy o pracovní místo -- to jsou důvody, proč zaměstnanci mnohdy mlčí o problémech na pracovišti a nesnaží se je řešit. O to unikátnější je situace z karlovarského Makra, kde skupina pokladních po třech letech neustávajících problémů podala na praktiky svých nadřízených oficiální stížnost, kterou podepsalo téměř celé oddělení.

LIdé v tísni a Zaoraná politika

6. 3. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 5 minut

Výběr zraněných bez politického klíče

Na základě rozhodnutí vlády má dnes odletět do Kyjeva již druhý letecký speciál. Má přivézt dalších patnáct zraněných Ukrajinců, kteří se budou léčit v pražských nemocnicích. Většina z těch, kteří před týdnem přiletěli prvním letadlem je v takovém zdravotním stavu, že budou moci odjet domů, někteří prý dokonce i autobusem.

Akci realizuje a přímo v Kyjevě organizuje humanitární organizace Člověk v tísni. Podle informací z jejích webových stránek s ní ukrajinští lékaři nespolupracují a aktivisté ČvT si kandidáty na převoz vybírají sami, patrně v součinnosti s českým zdravotnickým týmem, který je v místě rovněž přítomen.

Ukrajina, radar USA a Pravda vítězi

6. 3. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 6 minut

(V titulku není překlep)

Ano, bude to o protiraketové obraně USA /radar/ a Ukrajině, i o barevných revolucích a arabském jaru. Nejen.

Ať nám ti v našich sdělovadlech hlásají, co chtějí (J. Fištejn, J. Leschtina, L. Dvořák, Š. Pánek a jeho člověci v tísni,) a zaměstnanci ČT filtrují a papouškují jednostranné informace (A. Dergam, B. Závitkovská, I. Zítková, K. Fagošová a další), které mj. zprostředkovávají zpravodajové (Karas, Pohanka, Sántó, Černohorský atd. včetně těch speciálních J. Štětina, P. Procházková). Sekunduje řada "zcela nezávislých", přesto někým placených, politologů a dalších analytiků v čele s diplomatem/diletantem (nehodící se škrtněte) V. Votápkem. R. Joch a J. Šídlo mají asi dovolenou. A to si nepamatuji jména těch redaktorek a komentátorů nečeských jmen. Snad se tedy neurazí ti, které jsem opomněl jmenovitě. Nechci je v žádném případě zahnat do bezvýznamnosti ani jinak upozaďovat.

Jakou měli a mají spisovatelé svobodu slova?

5. 3. 2014 / Daniel Strož

čas čtení 10 minut

Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR se před nedávnem obrátil na některé spisovatele s anketou "Současní spisovatelé a cenzura". Zveřejňuji zde své odpovědi v naději, že na zajímavé anketní otázky případně odpoví i další autoři, kteří doposud nebyli přímo osloveni. Odpovídat je možno do 13. března 2014, mailová adresa je kanda@ucl.cas.cz

Rusko: Ukrajina se nestane členem NATO

6. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

V Moskvě jsou si jisti, že se Ukrajina nestane členem NATO. "Myslím, že k tomu za žádných okolností nedojde. Je to nemožné", cituje agentura Interfax vyjádření náměstka ministra zahraničí Vasilije Nebenzi.

Ruský představitel prohlásil, že "na Západě chápou, co by pro Rusko znamenal vstup Ukrajiny do NATO".

Zdroj v ruštině: ZDE

V Sevastopolu vykládají z lodí další ruské jednotky

6. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

V Sevastopolu v Kozáckém zálivu vykládají z výsadkových plavidel Černomořské flotily, včetně obří lodi Azov, více než 50 kusů bojové techniky a kolem 500 ruských vojáků. Informovalo o tom internetové vydání ukrajinského periodika "Občanská obrana".

Neshody mezi USA a EU ohledně sankcí proti Rusku se prohlubují

6. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Německo stojí v čele úsilí zaangažoval Rusko diplomaticky. Odmítá požadavky Washingtonu, aby byl Kreml od vnějšího světa izolován. Neshody mezi Evropskou unií a Amerikou ohledně toho, jak reagovat na Putina, se prohlubují. Jeden vysoký činitel ze skupiny G7 řekl deníku Guardian, že státy ze skupiny jsou znepokojeny americkým nátlakem požadujícím zavedení hospodářských sankcí proti Rusku. "Toto není čas pro hospodářské sankce," řekl zmíněný činitel. "Nehoní nás čas a měli bychom si dát pozor, abychom si neznepřátelili druhou stranu."

Česká televize -- tentokrát vidět, místy neslyšet

5. 3. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 1 minuta

My koncesionáři ani za omluvu nestojíme?

Situace Ukrajiny je ve středu pozornosti. Televizi máme ukrajinské problematiky plnou, až po okraj. Kompetentně i naopak. Zaujatě i občas nestranně. Se znalostí věci i bez, i nahoře bez. Mnohokrát jsme slyšeli a bylo opakováno, že prezident Putin mlčí. Čekalo se jeho vystoupení. Mnohými netrpělivě. Z britských zdrojů bylo překrouceno vyjádření jednoho /snad člena Dolní sněmovny / hovořícího o tom, že je Putin iritovaný, na slova, že je fyzicky a mentálně ve špatném stavu.

Byli odstřelovači v Kyjevě najati "někým z nové koalice"?

5. 3. 2014

čas čtení 6 minut



  • Moskva dnes začala operovat záznamem telefonního rozhovoru mezi komisařkou pro společnou obrannou a zahraniční politiku EU Catherine Ashtonovou a estonským ministrem zahraničí Urmasem Paetem. V nahrávce se hovoří o tom, že odstřelovače, kteří v klíčový okamžik protestů vedli palbu do demonstrantů, měl najmout někdo z opozičních kruhů. Ashtonová se k autenticitě telefonátu odmítá vyjadřovat, estonské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, podle nějž záznam je autentický, ale jeho skutečný význam byl zkreslen. Ministr Paet se má dnes večer k záležitosti vyjádřit na tiskové konferenci v Tallinu, informuje mj deník Guardian.

    V rozhovoru říká estonský ministr zahraničí Urmas Paet toto od minuty 8'20" ve výše uvedeném videu:

    "Značně znepokojující bylo, že tatáž Olga mi také řekla, že veškeré důkazy ukazují, že lidé, kteří byli usmrceni odstřelovači z obou stran, mezi policisty a lidmi na ulicích, a že to byli titíž odstřelovači, kteří usmrcovali lidi na obou stranách... také mi ukázala fotografie, řekla, že jako lékařka je schopna svědčit, že je to tentýž rukopis, je to tentýž typ kulek a je opravdu znepokojující že nyní, nová koalice, nechce vyšetřovat, k čemu přesně došlo, takže teď je stále silnější a silnější povědomí, že za odstřelovači nebyl Janukovyč, ale byl to někdo z nové koalice."

    Mluvčí úřadu Ashtonové konstatoval v oficiálním prohlášení:

    "Nemůžeme se vyjadřovat k prozrazeným materiálům, ale náš postoj k násilným činům je velmi jasný - že by měly být vyšetřovány."

    Korespondent listu The Telegraph Damien McElroy hovořil s lékařkou Olgou Bogomolcovou, na jejíž svědectví se estonský ministr odvolává. Ta k tomu podle britského reportéra uvedla toto:

    "Nikdo, kdo jen vidí rány, když ošetřuje oběti, nemůže rozhodnout o typu zbraní. Doufám, že mezinárodní experti i ukrajinští vyšetřovatelé rozhodnou, o jaké druhy zbraní šlo, kdo se podílel na zabíjení a jak se to dělalo. Nemám žádná data k tomu, abych cokoliv prokázala. Náš národ se musí ptát, kdo byli vrazi, kdo je požádal, aby přišli na Ukrajinu. Potřebujeme dobré odpovědi na základě odborných znalostí." Dodala, že nemůže sdílet tvrzení pana Paeta, že za majdanským masakrem stála osoba z protivládní opozice. "Myslím, že něco takového lze říci jen na základě faktů. Není to dobré tohle dělat. Mělo by to být založeno na faktech." Dodala, že ji nová kyjevská vláda ujistila, že bylo zahájeno vyšetřování, ale sama s ním nebyla zatím ve styku. "Řekli mi, že zahájili trestní proces a když to řekli, já jim věřím. Policie mi k tomu nedala žádné informace."

    Nejzajimavější na tomto celém incidentu však je, že ruská tajná služba (nebo ukrajinská tajná služba, věrná Janukovyčovi) zjevně odposlouchává telefonní hovory mezinárodních politiků a diplomatů úplně stejně jako Američané, jak to odhalil Edward Snowden. A zajímavé také je, že ruské tajné službě nevadí to zveřejněním tohoto audiozáznamu přiznat, poznamenává Jan Čulík.

Neutrální Ukrajinu, nebo studenou válku

5. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Událostmi na Ukrajině byl Kreml přinucen jednat předčasně. Místo aby se svými záměry v klidu vyčkával, až se Američané postupně stáhnou z Evropy a dostanou do potíží v Asii a Africe, jak si sami dopředu naplánovali, musel kvůli revoluci v Kyjevě čelit hrozbě mířící na strategickou námořní základnu v Sevastopolu. (Údajná ochrana menšin, jíž se intervence na Krymu navenek odůvodňuje, má mírně řečeno mnohem menší význam.)

Ruský a americký prezident ve válce slov

5. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Barack Obama si v souvislosti s krizí na Ukrajině navzájem vyměňují obvinění. Putin se snaží Američanům připsat zodpovědnost za rostoucí mezinárodní napětí, zatímco Obama viní Putina z porušení mezinárodního práva.

Strava založená na bílkovinách je "tak škodlivá jako kouření"

5. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Lidé středního věku, kteří pojídají stravu bohatou na bílkoviny, tedy maso, vajíčka, mléko a sýr, mají čtyřikrát větší pravděpodobnost, že zemřou na rakovinu než ten, kdo se tomuto druhu stravy vyhýbá. Riziko rakoviny je obdobné, jako když někdo kouří 20 cigaret denně. Studie je založena na zkoumání 6381 lidí ve věku padesáti let a starších. Odborníci na stravování však varují, že je zapotřebí ještě dalších studií.

Záporný dopad konzumace bílkovin byl téměř úplně anulován, pokud bílkoviny pocházely z rostlinných zdrojů, jako jsou fazole či luštěniny.

Strava obsahující vysoké procento bílkovin je definována jako strava, která obsahuje 20 procent bílkovin. Lidé by se měli omezit na ne více než 0,8 gramů bílkovin denně na jeden kilogram tělesné váhy, to je 48 gramů bílkovin na osobu vážící 60 kg a 64 g na osobu vážící 80 kg.

"Lidé musejí přejít na stravu, kde jen 9 až 10 procent kalorií pochází z bílkovin." "Kus kuřete k obědu může obsahovat až 50 gramů bílkovin.

Naopak u lidí nad 65 let je intenzivní bílkovinová strava ze zdravotního hlediska pozitivní, protože v tomto věku lidé začínají ztrácet váhu. Pro lidi nad 65 let snížila strava bohatá na bílkoviny riziko smrti z různých příčin o 28 procent a riziko rakoviny o 60 procent. Výsledky výzkumu vyšly v časopise Cell Metabolism.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Afghánistán a "fair play"

5. 3. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 12 minut

Jak ironická je situace s daty, kdy vycházejí mnohé dnešní časopisy, zejména týdeníky. 1. března jsme měli ve schránce týdeník Maclean's s datem vydání 10. března t.r. Kromě olympijských her se zabývá situací v Afganistánu v době, kdy je pozornost deníků soustředěna na Ukrajinu. Možná ale, že pro jisté kruhy je tak tomu lépe, jinak by se mohli aspoň někteří novináři a čtenáři pozastavovat nad smlouvou, pod níž by americká vláda ráda viděla podpis afghánského prezidenta. 

Tvrzení, že se nemá v práci chlastat, není populismus

5. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Hnutí ANO v brífinku vysílaném ČT předkládá návrh na zákaz požívání alkoholických nápojů při výkonu mandátu na půdě PS ČR. Je to počin chvályhodný, nicméně navrhované řešení je v intencích používaných v protialkoholických léčebnách a proto ne příliš adekvátní. Léčba alkoholiků se zde rovněž, z části, řeší odstavením pacientů od zdroje. Podobně zní i předkládaný návrh. To jsou ovšem pacienti, lidé s diagnózou, kteří se léčí. Nic proti nim, život je složitej, píše Karel Kmoch.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2014

8. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

V únoru 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 52 766,58 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v prosinci 2013 částkou 2625,82 Kč.

Zůstatek byl koncem února 2014 349 778,46 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2014

8. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

V lednu 2014 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 47738,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2013 částkou 5052,65 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2014 383 548,28 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

110133