Syrští Arméni žádají pomoc mezinárodního společenství po masakru v syrském Kesabu

2. 4. 2014

čas čtení 4 minuty

Více než 80 civilistů bylo zabito při útoku na syrské město Kesab na hranici s tureckou provincií Hatay. Město je osídleno převážně Armény.

V dopoledních hodinách 21. března byl Kesab spolu s blízkými obcemi napaden bojovníky z povstaleckých organizací Fronta an-Nusrá a Islámská fronta, kteří přišli z Turecka. Obyvatelé uprchli a ti, kteří to nestihli, byli povražděni. Podle egyptského deníku al-Ahrám bylo přinejmenším 80 obětí. Podle předběžných odhadů ztratilo domov asi 600 rodin.

Potřetí v historii

Arménský prezident Serž Sarkisjan řekl, že obyvatelé Kesabu byli nuceni opustit svůj domov už potřetí v historii. Nejprve se to stalo v roce 1909, kdy byla osada napadena Turky. Podruhé v roce 1915, kdy byli místní obyvatelé deportováni tureckými vojáky. Tehdy zahynulo několik tisíc lidí. Navíc Kesab je pro syrské Armény důležitým symbolem národní identity, protože se nachází na území Kilikie, kde před tisíci lety existoval arménský stát.

V naději na pomoc od mezinárodního společenství obyvatelé Kesabu napsali výzvu k Arménům žijícím po celém světě. "Toto je výzva pro všechny Armény. Je to výzva pro celé lidstvo. Svět potřebuje znát pravdu. Erdoğan a jeho vláda -- váleční zločinci. Potřebujeme vaši pomoc, vaše činy. Naše životy závisí na tom, zda něco uděláte, abychom také nezahynuli. Byli jsme vyhnáni ze svých domů a ven z města jen v oblečení, které jsme měli. Kdybychom se zdrželi zachraňováním majetku, s největší pravděpodobností bychom zemřeli. Většina z nás nemůže odejít do zahraničí, protože nemá doklady. Prosím, požádejte o zásah vaše vlády, OSN a další organizace, o kterých si myslíte, že nám mohou pomoci. Všechno, co chceme, je žít. Pokud neodpovíte, čeká nás hrozná smrt, chladnokrevně nás podřežou jako mnoho Arménů v Halabu, Jaqúbíji a dalších syrských městech. Jestli obyvatele Kesabu neochráníte před nebezpečím, svět se bude v klidu dívat na další akt genocidy a média budou šířit další řadu lží."

Katolikos Velikého kilikijského domu (hlava arménské církve na Blízkém východě) Aram I. kontaktoval syrského prezidenta a setkal se se syrským velvyslancem v Libanonu, který ho jménem prezidenta Baššára al-Asada ujistil, že syrská vláda a armáda přijmou opatření ke stabilizaci situace v Kesabu. Během setkání syrský velvyslanec také řekl, že podle dostupných svědectví Turecko nejen podporovalo útok bojovníků na Kesab, ale také je vybavilo těžkými zbraněmi, píše deník Panorama.am.

Turecká stopa

V rozhovoru pro syrskou televizi obyvatelé Kesabu řekli, že město bylo ostřelováno minomety od turecké hranice. Zástupci syrské armády řekli, že útok byl "očividně" podporován z turecké strany. Turecké úřady toto obvinění odmítly a slíbily, že poskytnou podporu a ochranu arménským uprchlíkům ze Sýrie.

Již dříve se objevila na internetu audionahrávka údajného rozhovoru vedoucích tureckých představitelů, při němž se diskutovalo o provokaci v Sýrii. Účelem provokace by mělo být odvést pozornost od skupiny teroristů, která by měla přejít hranice, a jejíž činy by měly posloužit jako záminka ke vpádu turecké armády do Sýrie.

Mezinárodní reakce

Arménský národní výbor v Americe požaduje, aby prezident Barack Obama vyvinul tlak na Turecko, aby co nejdříve zastavilo pomoc syrským povstalcům a poskytlo humanitární pomoc obětem útoku. Ministerstvo zahraničí reagovalo tímto oznámením: "Spojené státy budou pokračovat ve své podpoře obětem násilí v Sýrii a v celém regionu, včetně syrských Arménů. Opakovaně jsme vyjádřili znepokojení nad nebezpečím, které představují extremisté, a tato poslední hrozba pro arménskou komunitu v Sýrii jen podtrhuje důležitost tohoto problému." Podle mluvčí ministerstva zahraničí Marie Harfové představitelé teroristických skupin působících v oblasti Kesabu údajně slíbili neútočit na civilisty.

Zdroj v ruštině: ZDE

(přeložil Petros Cironis)

0
Vytisknout
8355

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2014