Většina zahraničních postgraduantů na britských univerzitách je z Číny, počet jiných zahraničních studentů klesá

2. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

V současnosti studuje na britských vysokých školách téměř stejný počet postgraduálních studentů z komunistické Číny jako Britů. Poprvé za třicet let však poklesl počet studentů z jiných zemí. Podle údajů z HEFCE, Higher Education Funding Council, studuje v Británii 23 procent postgraduálních studentů z ČÍny, zatímco britských studentů je 26 procent.

Nejčastěji studují Číňané v Británii matematiku (58 procent ze všech zahraničních studentů). mediální studia (56 procent), podnikatelská a manažerská studia (47 procent) a 39 procent strojírenství.

Zároveň klesá počet studentů z jiných zemí, zejména z Indie a z Pákistánu, v důsledku vysokého školného a protiimigrantské rétoriky současné britské konzervativní vlády.

Britské univerzitní školství nyní silně závisí na příjmech ze zahraničí, především z Číny. Skeptici poukazují na to, že soustředit se stále více na příjmy z jediného, tedy čínského, zdroje, není zrovna nejchytřejší podnikatelská taktika. Jiní poukazují na to, že čínští studenti často nezvládají nejen angličtinu, ale i kulturní přehrada mezi Čínou a západním světem je příliš velká, takže jde často o pouhou výměnu peněz za "západní kus papíru", který má v Číně velkou cenu, zjevně bez hlubšího porozumění studovaným souvislostem. Jeden nedávný čínský absolvent podnikatelského kursu na britské univerzitě, když se na něj v Pekingu tato univerzita telefonicky obrátila se žádostí o finanční příspěvek, odpověděl (možná jen proto, že nechtěl nic darovat): "Nerozumím anglicky."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6164

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2014