PŘEČETLI JSME:

Klusák a Remunda jsou komunisti!

22. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Úvodník šéfredaktora časopisu Týden Jaroslava Plesla měl formálně za cíl ohlásit obsah nového vydání týdeníku. Šel mnohem dál už jenom svým názvem: "Komunistický film dokumentaristy Klusáka."

Plesl má jasno. Kdyby Klusák - dovozuje věru logicky - studoval Vysokou školu ekonomickou a ne FAMU, nebyl by dnes v šoku, že holt existuje nabídka a poptávka a že lidé chtějí vydělávat, bavit se a jíst. "Pan Klusák má zřejmě nějaký problém s tím, jak funguje kapitalismus," odhalil Jaroslav Plesl vnitřního nepřítele.

Bingo! Je to jasné: kdo "má nějaký problém s tím, jak funguje kapitalismus" - a to jsou ve světě stamiliony, ba miliardy lidí, jimž ono fungování pulíruje hřbety - je podle Plesla komunista.

Klusák s Remundou mohou Pleslovi jenom závidět pevnou politickou orientaci a ideologickou zakalenost. Filozofická neukotvenost a rozmělňování systémových katastrof do tragikomických portrétů rázovitých postaviček autory nemůže zachránit. Je po nich veta, srazí-li se s bývalým tržním komsomolcem, mezitím kádrově dorostlým k řízení značkové mediální stoky.

Nemyslím, že je banální, když instinktivně kritičtí a rozhodně tvůrčí lidé jsou tak snadno cejchováni jako komunisté. Pogromistická atmosféra až příliš připomíná éru jinou.

Kompletní článek Martina Hekrdly ZDE

0
Vytisknout
9913

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2014