USA: Moskva poslala ukrajinským separatistům tanky a další výzbroj. Rusko: Ukrajinské jednotky narušily ruskou hranici. Ukrajina: Naši hranici narušil ruský vrtulník

14. 6. 2014

čas čtení 4 minuty

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že potvrzuje zprávy o vyslání ruských tanků a dalších těžkých zbraní na Ukrajinu.

Kolona tří tanků T-64, několika raketometů BM-21 Grad a dalších vojenských vozidel překročila hranici nedaleko ukrajinského města Snižne. Fotografie a záběry zbraní se objevily ve čtvrtek, ale existovaly protichůdné zprávy o typech výzbroje i o tom, odkud pochází.

"To je nepřijatelné", tvrdí Marie Harfová, tisková mluvčí ministerstva. "Pokud Rusko selže při deeskalování této situace, povede to k dodatečným nákladům."

Zpravodajské informace o pohybu tanků a dalších zbraní USA v pátek předložily spojencům v NATO. Ministr Kerry si počátkem týdne stěžoval ruskému protějšku Lavrovovi na přísun ruských zbraní separatistům.

Tank T-64 je zastaralý tank, který ruské pozemní síly v aktivní službě nepoužívají, ale je dosud skladován v jihovýchodním Rusku.

"Rusko bude tvrdit, že tyto tanky byly ukořistěny ukrajinským jednotkám, ale žádná z ukrajinských tankových jednotek v této oblasti neoperovala", prohlásilo americké ministerstvo. "Jsme si jisti, že tyto tanky přijely z Ruska." (Všechny ukrajinské T-64, kterých se Rusko zmocnilo na Krymu, údajně celkem 41 kusů, byly vesměs ve znehodnoceném stavu vráceny původnímu majiteli. Nejméně jeden zdroj ruského původu (Yanko, E.: "T-64 MBT; Russian Arms, Military Technology, Analysis of Russia's Military Forces") vloni kategoricky tvrdil, že všechny ruské T-64 byly během roku 2013 zničeny. Protichůdná tvrzení vychází z autoritativnější publikace (Military Balance 2013), nikoliv ale z jejího posledního vydání, které zahrnuje aktuální údaje. Avšak vzhledem k běžné ruské praxi a k tomu, že tento typ tanku stále používá spojenecký Uzbekistán a také separatistické Podněstří, jsou zprávy o úplném sešrotování typu v Rusku - tzn. že by se nenašly ani tři kusy - málo věrohodné. Oficiálně byl dávno vyřazen z výzbroje i tank T-62, ale u některých jednotek podléhajících ministerstvu vnitra tento mnohem zastaralejší stroj než T-64 stále slouží a ještě v roce 2012 byl exportován. Jásání separatistů nad příjezdem tanků na sociálních sítích jednoznačně vylučuje ukrajinskou provokaci, ne však možnost, že se jednalo o ukořistěné stroje; otázka ale je, jak by se pak dostaly právě do pohraniční obce Snižne - pozn. KD.)

"Máme také informaci, že Rusko v téže lokalitě v jihozápadním Rusku nashromáždilo raketomety a tyto raketomety také nedávno odjely", doplnilo ministerstvo. "Internetové video ukázalo to, o čem jsme přesvědčeni, že jsou tytéž raketomety projíždějící Luhanskem."

Na summitu G7 v Bruselu 5. června prezident Obama požadoval, aby ruský prezident Putin zastavil přísun bojovníků a zbraní přes rusko-ukrajinskou hranici a vyvinul tlak na separatisty na východě Ukrajiny, aby složili zbraně, opustili obsazené veřejné budovy a zahájili rozhovory s centrálními úřady v Kyjevě.

Obama řekl, že Rusko musí tyto požadavky splnit během "příštích dvou, tří, čtyř týdnů", jinak mu hrozí další sankce.

Mezitím ruský prezident Vladimir Putin nařídil ministerstvu zahraničí vypracovat diplomatickou demarši v souvislosti s narušením ruské hranice dvěma ukrajinskými obrněnými vozidly.

Podle údajů pohraničního útvaru služby FSB došlo k narušení hranice v obci Millerovo Kujbyševského rajónu Rostovské oblasti v noci na 13. červen. Jedno bojové vozidlo pěchoty se zastavilo v obci Millerovo, zjevně z technických příčin. Posádka se vrátila na ukrajinské území, ale později se ukrajinští vojáci vrátili ve snaze vozidlo odtáhnout, čemuž zabránili ruští pohraničníci (spadající pod pravomoc FSB).

Ve stejný den tiskový tajemník ukrajinské "protiteroristické operace" Vladislav Selezněv sdělil listu Ukrajinskaja pravda, že ukrajinskou hranici v prostoru Kujbyševo narušil ruský bitevní vrtulník Mi-35.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
13529

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2014