Hamás: Jednostranné izraelské příměří je "bezcenné"

15. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Jednostranné izraelské příměří by bylo bezcenné, odmítlo dnes palestinské hnutí Hamás egyptský návrh na oboustranné zastavení palby v probíhajícím konfliktu v pásmu Gaza.

Palestinské hnutí nebude souhlasit s příměřím předtím, než bude dosaženo dohody mezi oběma stranami, tvrdí prohlášení. Ve válkách údajně není zvykem uzavírat příměří před jednáním. Kromě toho prý hnutí oficiálně neobdrželo egyptský návrh na příměří. Izraelské úřady se k návrhu mají vyjádřit dnes dopoledne.

Egyptská iniciativa zveřejněná ministerstvem zahraničí vyzývá k zastavení nepřátelství v Gaze, zastavení jakýchkoliv pozemních operací a zastavení palby na civilisty, vše bez jakýchkoliv předběžných podmínek.

Zároveň žádá, aby palestinské frakce v Gaze zastavily nepřátelství vůči Izraeli, raketovou palbu a přeshraniční útoky, a také, aby přestaly ostřelovat civilisty.

Podle návrhu by měly být znova otevřeny přechody do Gazy a umožněn pohyb zboží a služeb přes hranici.

Hamás odmítá ukončit nepřátelství s poukazem na "okupaci" a ztráty způsobené probíhající izraelskou operací a jednostranné izraelské příměří podle něj nedává smysl.

Za týden při izraelských náletech a ostřelování zemřelo nejméně 187 Palestinců a více než 1300 dalších bylo raněno. Různé palestinské frakce ostřelují Izrael raketami a zranily přitom několik osob, nejméně jednu vážně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8170

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2014