Letadlo Malajských aerolinií "sestřeleno nad Ukrajinou"

17. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Malajský dopravní letoun na lince z Amsterdamu do Kuala Lumpuru zmizel dnes z radarů ve výšce 10 000 m a poté se zřítil v ukrajinské Doněcké oblasti. Informují o tom ukrajinské bezpečnostní orgány.

Letadlo Malajských aerolinií MH 17 z Amsterodamu s 295 osobami na palubě havarovalo na Ukrajině nedaleko města Sněžnyj, kde nedávno probíhaly boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými vzbouřenci. Ukrajinská letadla byla sestřelena a poradce ukrajinského ministra vnitra tvrdil, že malajské letadlo bylo také "sestřeleno".

Na místo neštěstí vyjela ukrajinská skupina Státní služby pro mimořádné situace. Podle několika zdrojů z obou stran probíhajícího konfliktu letoun spadl v oblasti severně od Torezu v Doněcké oblasti, konkrétně ve vesnici Grabovo.

"V 16:20 bylo ztraceno spojení pozemní služby v Kyjevě a Rostově s dopravním letounem společnosti Malaysia Airlines provádějícím let Kuala Lumpur-Amsterdam", informují ukrajinské zdroje.

Podle bezpečnostního analytika Dmitrije Tymčuka ukrajinské bezpečnostní složky provádějící "antiteroristickou operaci" nemají v zóně konfliktu žádné prostředky protivzdušné obrany. Tyto prostředky podle něj ale používají separatisté.

Šachťorsk, nad nímž letoun začal padat, se nachází 50 km východně od Doněcka, nedaleko hranice mezi Doněckou a Luhanskou oblastí. Daná oblast je podle kyjevských zdrojů pod kontrolou separatistů z "Doněcké lidové republiky".

Vzdálenost z Šachťorska do Torezu činí asi 5 km, dalších 5 km je to do vsi Grabovo, kde se letoun zřítil.

Zatím není jasné, zda separatisté na místo katastrofy pustili ukrajinské záchranné týmy.

Letoun se v době katastrofy nacházel v rámci mezinárodního leteckého koridoru nad územím Ukrajiny.

V sociálních sítích se nejprve objevila informace od poradce ministra obrany "Doněcké lidové republiky" Igora Druzja, podle níž v oblasti Torezu byl sestřelen ukrajinský letoun An-26.

K sestřelení se také nejprve na sociálních sítích přihlásil velitel povstalců Igor Strelkov.

"Dopravní letoun An-26 byl sestřelen nad městem. Spadl v oblasti šachty Progres vedle výsypky. Obytné domy nejsou poškozeny. Na místě zřícení pracuje průzkumná skupina opolčenců", oznámil Druz.

Podle téhož zdroje byl u ruské hranice také sestřelen ukrajinský vojenský letoun Su-25.

Anton Geraščenko na kyjevském ministerstvu vnitra tvrdí, že malajsijský letoun s 280 cestujícími a 15 členy posádky byl sestřelen separatisty s použitím ruského systému Buk.

Podle premiéra "Doněcké lidové republiky" Alexandra Borodaje je katastrofa ukrajinskou provokací.

V posledních dnech ukrajinské letectvo ztratilo v dané oblasti několik bojových letounů poté, co byly sestřeleny separatisty. Dnes dopoledne Ukrajina obvinila Rusko, že sestřelilo jeden z jejích bitevních letounů nad ukrajinským územím.

Letoun Boeing 777, který se zřítil, je stejného typu a patří stejné společnosti, která provozovala letoun počátkem roku zřícený nad Indickým oceánem.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12517

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2014