Ukrajinská armáda usmrtila dalších 30 civilistů

17. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Jurij vytrhává rozbité střepy z oken a pak buší pěstmi do zdi. Chová v náručí mrtvé tělo své bývalé manželky, Iry. Má rozmazanou její krev po své tváři. Vedle ní leží mrtvá mladá Iřina sestra. Na dvoře leží mrtvoly jejich rodičů vedle dětských houpaček. "Já ty ukrajinské svině podřežu," říká Jurij.

Jeho rodina, která žila v městě Petrovskij, 15 kilometrů od centra Doněcku, se stala nejnovějšími civilními obětmi hrubého používání dělostřelectva na východní Ukrajině během bojů vládních jednotek proti Ruskem podporovaným vzbouřencům.

K zvýšení násilí došlo poté, co minulý týden oznámil prezident Petro Porošenko, že "protiteroristická operace" Kyjeva vstupuje do nové fáze, jejímž cílem je "osvobození" dvou hlavních měst na východě země - Doněcka a Luhanska - od proruských vzbouřenců.

Od té doby si úporné boje vyžádaly životy nejméně dalších 30 civilistů.

Obě strany konfliktu používají nepřesného dělostřelectva, dělostřeleckých granátů, tanků a raket. Donutilo to desetitisíce lidí, aby uprchly ze svých domovů, protože špatně cílené střely je zabíjejí.

Tříměsíční obléhání Slavjansku, ústředí vzbouřenců, vedlo tento měsíc k dobytí města ukrajinskou armádou. Při tom zahynuly stovky civilistů a dělostřeleckými útoky byla zničena městská infrastruktura.

Luhansk, město s téměř půl milionem obyvatel, je po 14. hodině zcela prázdné. Většina obchodů ve městě má zavřeno. Lidé mizí z ulic, než odpoledne začne ostřelování. Tříkilometrová část města od centra po letiště se proměnila v nepřístupnou zónu dělostřelecké palby. Ukrajinské jednotky vrhají dělostřelecké granáty proti vzbouřencům a ti střelbu opětují.

Některá předměstí byla zcela opuštěna, protože obě bojující strany používají kdysi tichých vesnic jako bojiště. Ve vesnici Stanica Luhanskaja říkají ti místní lidé, kteří zůstali, že vůbec nevědí, kdo na ně střílí, a prostě chtějí jen mír.

V úterý usmrtil další letecký úder v městečku Snižne, asi 20 km od ruské hranice, 11 osob. Zdravotní sestra v důchodu civěla ve zmatku na svůj dům, který se záchranáři snažili stabilizovat a hledat v něm lidi pod troskami. "V jediné vteřině jsem přišla o všechno, pro co jsem pracovala celý život," plakala.

Jurijova rodina byla usmrcena v sobotu odpoledne, když dělostřelectvo zničilo jejich dům.

Obě strany se vzájemně obviňují z útoků na civilisty. Mezinárodní organizace požadují okamžité ukončení používání výbušnin v oblastech, obývaných civilním obyvatelstvem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12646

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2014