Británie bude individuálně zkoumat zbrojní kontrakty s Izraelem

4. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Britská vláda obnovila zkoumání zbrojních kontraktů v hodnotě 8 miliard liber, které v minulosti uzavřela s Izraelem. Bude individuálně zjišťovat, zda každá jednotlivá vývozní licence je přijatelné ve světle konfliktu v Gaze, informoval úřad britského premiéra v Downing Street. Kontrakty budou zkoumány, zda by mohl být zbrojní materiál, vyvezený z Británie do Izraele, používat k interní represi nebo k vyvolání vojenského konfliktu.
  • Mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch vyšetřuje zprávy, že izraelští vojáci stříleli na neozbrojené civilisty, kteří se před půldruhým týdnem snažili uprchnout před ničením osadu Khuza. "Izraelské jednotky v jižní Gaze v Khuze stříleli na civilisty a usmrtili je. Tím zjevně při několika incidentech ve dnech 23.-25. července 2014 porušili válečné zákony," konstatuje Human Rights Watch a dodává: "Úmyslné útoky na civilisty, kteří se neúčaastní bojů, jsou válečnými zločiny."
  • Izrael v pondělí večer přijal egyptský návrh na příměří trvající 72 hodin, které by mělo začít v úterý v osm hodin ráno.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
6059

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2014