Články pana Čulíka jsou demagogické a prolhané

26. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Nemá smysl polemizovat s jeho podivným viděním světa, je to zbytečné, ale ať aspoň hanebně nelže, míní čtenářka Marie Kučerová.

Tvrzení, že žádné fronty na banány v totalitním Československu je naprostá lež a je zřejmé, že autor buď vůbec nežil nebo byl malý hloupý chlapeček. Každý, kdo v té době byl dospělý, dobře ví, že se stály fronty nejen na banány, ale téměř na vše. Kromě jablek na vše ovoce, z exotických druhů se pouze občas prodávali (s frontou) kubánské pomeranče, které se hodí pouze na džus nikoliv na jídlo. Řada druhů zeleniny a ovoce byla naprosto neznámá a poznali jsme je až v 90tých letech. Fronty byly na toaletní papír a na dámské vložky i jinou drogerii, na některé druhy masa a uzenin, dokonce i knihy, dále na jen trochu jiné než uniformní oblečení, džíny, parfumerie, televize a další a další dnes naprosto běžné zboží se kupovalo za pomoci veksláků, kteří fungovali jako nelegální směnárna, v Tuzexu (pro neználka prodejna za tzv. bony, vydávané pouze za západní valuty, které drtivá většina obyvatel neměla možnost legálně získat), dlouhodobé pořadníky byly nejen na byty, na auta, ale i na prostá, zde vyráběná kola Favorit. To je osobní zkušenost mé generace.

Než bude příště lhát, měl by se aspoň podívat na seriály o té době. V takové Sanitce krásně uvidí, co se prodávalo v zelenině - celé regály plné zavařených okurek a nakládaného zelí, v přepravkách brambory, zelí, jablka a to je všechno. Jistě i pan Čulík chápe, že v televizním seriálu se ukazovala skutečnost poněkud vylepšená, ta opravdová byla o kus horší.

Je možné být tolerantní k podivným názorům, oslavujícím komunismus, u lidí, kteří se tehdy měli líp. Těch nebylo málo, byl to každý flákač nebo i neflákač leč příslušník privilegovaných povolání. Může to být i příjemná vzpomínka na vlastní mládí. Ale pan Čulík komunismus zjevně neznal. Nezná ho o nic víc než mladí lidé, o kterých se vyjadřuje s pohrdáním, protože ho odsuzují ač ho na vlastní kůži nezažili. Oni ovšem zjevně čtou a přemýšlí, zatímco pan Čulík nezná a lže.

0
Vytisknout
10365

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2014