"Válka mezi Ruskem a Západem je reálnou možností"

29. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Ředitel Ústavu pro bezpečnostní studia na univerzitě v Kielu Joachim Krause považuje válku mezi Ruskem a Západem za možnou. "Válku mezi Ruskem a Západem v současné době nepředpokládám, ale v případě, že Západ nebude reagovat s potřebnou rozhodností a účinností, během několika let by mohla být reálnou možností," řekl Handelsblattu Online Krause.

Skutečnost, že ruská invaze se odehrává na Ukrajině týden před summitem NATO, ukazuje, že šéf Kremlu Vladimir Putin adresuje Západu všeobecnou výzvu. "Měli bychom si to připustit a tuto skutečnost dále nepopírat."

"To, co zažíváme v těchto dnech, je ozbrojená agrese Ruska proti Ukrajině," řekl Krause. Zmínil se o definici agrese Organizací spojených národů z roku 1974. Podle ní také "vyslání ozbrojených band, skupin, nepravidelných bojovníků nebo žoldnéřů státem nebo jeho jménem" je mezistátní agresí, "pokud k tomu dochází v takové závažné míře, že to má důsledky regulérní invaze". To znamená, že politika spolkové vlády neuspěla s deeskalační strategií, která měla zabránit Moskvě ve vojenské intervenci na Ukrajině.

"Spolková vláda teď bude muset přijít se strategií eskalace," říká kielský politolog. To znamená "přísnější, efektivní ekonomické sankce", jako například bojkot dodávek plynu a dovozu ropy, stejně jako nasazení "významných západních jednotek" v Pobaltí, Polsku a Rumunsku. To bude vázat ruská vojska, která by jinak mohla být použita proti Ukrajině. "Také dodávky zbraní ze západních zemí na Ukrajinu již nejsou tabu," dodal Krause. "Zda bude mít spolková vláda odvahu a kreativitu, to se teprve uvidí. Nejpozději na summitu NATO ve dnech 4. a 5. září bude muset jít s pravdou ven. "

Předseda německo-ukrajinské poslanecké skupiny Karl-Georg Wellmann (CDU) vyzval k výrazné reakci Západu na chování Ruska. "Západ musí reagovat rozšířením režimu sankcí. Současně musí nadcházející summit NATO rozhodnout o vhodných opatřeních ke zvýšení přítomnosti ve východních členských zemích," řekl poslanec Handelsblattu Online.

Kromě toho přání Finska a Švédska po sbližování s NATO musí být "aktivně" podporováno. "Rusko se jeví jako stát, který není v souladu s evropskými standardy a používá vojenské síly k dosažení zahraničněpolitických cílů," řekl Wellman. "Na to Západ musí reagovat v zájmu vlastní bezpečnosti."

"Rusko je ve válce s Ukrajinou," řekl Wellman. "Bez dodávky zbraní a munice, jakož i vojáků ruské pravidelné armády, by se povstání separatistů během krátké doby zhroutilo." Mezitím se stalo zcela zjevným, že ruské vojenské jednotky vstoupily na Ukrajinu. "Jedná se o otevřenou vojenskou agresi," řekl politik CDU. "Cílem Ruska je obsazení jihovýchodní Ukrajiny a vytvoření Ruskem kontrolovaného pásu přes Oděsu do Podněstří."

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
16129

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014