EU varuje Rusko: Blížíte se bodu, za nímž "nebude návratu"

30. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Ruské akce na východní Ukrajině - včetně toho, co západní představitelé označují jako "vpád" stovek ruských vojáků, zatímco ukrajinská armáda bojuje s proruskými separatisty - může vést k "bodu, za nímž není návratu", pokud nedojde k nalezení politického řešení. Tvrdí to prohlášení úřadu šéfa Evropské komise.

Situace se "značně zhoršila", řekl předseda komise José Manuel Barroso na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem v Bruselu, kde se v sobotu sešli evropští lídři kvůli debatě o nových sankcích vůči Moskvě a volbě nových představitelů.

"Otevření nových front a využití pravidelných ruských jednotek není přijatelné a představuje hrubý přestupek," řekl Barroso. "Můžeme být svědky situace, kdy dosáhneme bodu, z nějž není návratu," dodal. "Pokud eskalace konfliktu bude pokračovat, bodu, za nímž není návratu, může být dosaženo."

Porošenko také prohlásil, že situace se od středy zhoršila a na ukrajinském území se nyní nacházejí tisíce cizích vojáků a stovky tanků.

Barroso prohlásil, že v pátečním telefonátu vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby "změnil kurs". Podle něj nikdo nemá zájem na válce a konfrontaci na evropském kontinentě.

Putin ovšem v pátek prohlásil, že Moskva nemá zájem o "rozsáhlé konflikty", ale hned na to dodal, že Rusko "posiluje síly jaderného odstrašení a ozbrojené síly" a že je "jedním z nejsilnějších jaderných států".

Britské vládní zdroje sdělily CNN, že Rusko přemístilo na Ukrajinu 4 000 - 5 000 příslušníků vojenského personálu, nikoliv 1 000, jak tvrdí americké odhady. (To v zásadě odpovídá tomu, co tvrdí samotní separatisté - pozn. KD.) Tito vojáci podle Britů tvoří celé jednotky a bojují kolem Luhanska a Doněcka. Dalších asi 20 000 vojáků je na hranici "další mohou být na cestě".

Tým CNN v Mariupolu, který se patrně stane dalším terčem ruského útoku, zde viděl ukrajinské jednotky zesilovat obranné pozice na okraji města, kontrolní body a kopat zákopy podél silnic vedoucích k ruské hranici.

Za kontrolními stanovišti tým objevil malý předsunutý oddíl ukrajinských vojáků na hlavní silnici, zhruba na půl cesty do okupovaného Novoazovska. Podle vojáků zde byl v sobotu klid. Nedaleko Novoazovska tým narazil na blokující stanoviště povstalců postavené z betonu a osazené těžkým kulometem.

OBSE vyslala do Mariupolu pozorovatele, kteří zde mají monitorovat situaci. Civilní obyvatelstvo stojí v dlouhých frontách na výjezdu z města.

Analytici tvrdí, že Rusko mohlo vyslat své jednotky do Novoazovska, aby si zajistilo pozemní spojení na Krym a aby vyvedlo z rovnováhy ukrajinské jednotky v Donbasu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13758

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014